X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Bancher: O bancă internațională nu ar fi primit de la stat niciun bănuț

10 aug. 2015,, 09:00   Economie
3853 0
Foto: infotag.md
Președintele „Mobiasbancă Groupe Société Générale”, Ridha Tekaia, consideră că lichidarea „Băncii de Economii” va avea doar un impact pozitiv, mai ales dat fiind structura complicată a acţionarilor acestei bănci. Însă bancherul nu aprobă acțiunile statului în privința celor trei bănci problematice, informează NOI.md cu referire la profit.md.

„Dacă această bancă nu este lichidată, atunci, într-o zi, cînd problemele de ordin financiar vor fi soluţionate cu ajutorul statului, acţionarul iniţial ar putea apărea şi cere compensaţii. Dat fiind faptul că este destul de dificil de a stabili întreaga istorie a proprietarilor acestei bănci, este mai bine de a evita aceste riscuri şi a lichida instituţia. O bancă lichidată nu are aceeaşi valoare ca şi una care a fost la un pas de a fi lichidată, dar apoi a fost repusă pe picioare graţie contribuţiei statului”, a spus Ridha Tekaia.

În opinia bancherului, cu cît se aşteaptă mai mult, cu atît mai puţine active vor fi găsite. Valoarea acestei bănci scade cu fiecare zi. „Banca de Economii” a pierdut, practic, majoritatea clienţilor mari şi a depozitelor.

„În ceea ce priveşte planurile de naţionalizare anunţate anterior, nu sînt sigur despre aspectul legal al unei asemenea decizii sau cine va cîştiga litigiul în cazul în care se va ajunge la o instituţie judiciară internaţională. Dacă totuşi BEM va fi naţionalizată, atunci statul va găsi doar o companie cu probleme şi fără active. Această bancă va fi absolut goală peste cîteva luni. Din această cauză poate este mai bine de oprit hemoragia acum, iar ulterior, dacă va fi cazul, de creat o nouă instituţie bancară cu capital de stat”, consideră președintele „Mobiasbancă Groupe Société Générale”.

În opinia lui Ridha Tekaia, la moment există un comportament absolut iraţional din partea unor jucători şi o competiţie complet neloială. „Din bugetul de stat sînt acordate fonduri pentru cele trei bănci, două dintre care sînt private, iar una a fost privată timp de un an de zile (în perioada septembrie 2013-noiembrie 2014, cota statului în BEM a fost de 33,3%, faţă de 56% deţinută pînă şi după această perioadă), pentru a le sprijini, pentru a continua achitarea pensiilor şi rambursarea depozitelor. Statul acordă bani băncilor private, ceea ce nu face decît să distorsioneze piaţa. Sînt sigur că dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu o bancă internaţională, atunci statul nu i-ar fi acordat niciun bănuţ”, a menționat președintele „Mobiasbancă Groupe Société Générale”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?