X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Va fi lichidat serviciul Aviasan în Moldova? Nemerenco: ”Din ”avia” este doar denumirea, restul sînt doar roți"

20 feb. 11:37   Societate
3575 0

Ministrul Sănătății, Alla Nemerenco, a declarat că serviciul Aviasan ar putea fi lichidat. Decizia ar urma să fie luată de către directorii tuturor spitalelor din Moldova. Potrivit ministrului, "atunci cînd este necesar să fie transportați pacienții din raioane în centrul Chișinăului la spitalele mari, apar probleme serioase".

"Dacă vizitați acum orice spital raional, toți se vor plînge de Aviasan. Și dacă observați din presă, de fiecare dată cînd avem un astfel de caz – avem de fiecare dată o problemă. Trebuie să mă implic în acest proces, pentru că avem ceva ce arde undeva", a declarat Nemerenco la emisiunea "Săptămîna Nouă cu Anatoli Golia".

"Întotdeauna cînd este necesar să transferăm pacienții din raion în centrul Chișinăului, apar probleme serioase. Trebuie să ajungi mai în cancelaria Celui de Sus, mult mai sus decît mine, pentru a transfera un pacient. Pentru că ei au argumentele lor că pacientul nu ține de atribuția lor, nu au asta, nu au ceea, nu au cealaltă. Spitalul republican nu vrea să primească pacientul ca și cum ar veni la ei acasă. Această situație este greu de rezolvat și aproape în fiecare caz noi – ministrul, secretarii de stat de profil și alți funcționari - trebuie să intervenim. Este o perioadă foarte dificilă. Am tras chin cu ei timp de doi ani și știu că, dacă tragi chin cu ceva, nu obții o soluție. Am organizat o mulțime de întîlniri, am implicat toate unitățile de terapie intensivă, toți profesorii, toți cei care ar trebui și cei care nu ar trebui să fie implicați. Și știți, toată lumea, cu excepția, desigur, a lui Aviasan, absolut toată țara a ajuns la această concluzie. Mîine vom avea o mare întrunire, una națională, cu toate spitalele."

La întrebarea prezentatorului despre cît de justificată ar fi atunci construirea de heliporturi costisitoare dacă Aviasan ar trebui să fie lichidat, Nemerenco a răspuns că "ar trebui să fie în orice țară".

"Nu sînt ieftine, dar întotdeauna ceva care este inclus în astfel de situații de urgență, o țară ar trebui să le aibă. Putem spune același lucru despre armată, despre Ministerul de Interne, despre poliție, despre tot. Ele există. Am fi fericiți ca ei să nu lucreze și ar fi toate minunate la noi. Dar ei trebuie să fie pregătiți".


Întrebată dacă va sosi elicopterul din România în cazul în care se va lua decizia de a lichida Aviasan, ministrul a spus: "Nu face pielea cît dubala".

"Nu, nu avem nevoie de elicopter din România. Elicopterul va veni doar cu ocazii speciale. Și vine, dacă ați observat, foarte rar. Și, în general, în spații ca Republica Moldova, zborurile cu elicopterul sau cu alte aeronave mici... Nu face pielea cît dubala".

0
2
0
7
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?