X 
Arşiţa stiri: 175
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Veaceslav Ioniță: "Nu este clar de ce Moldova a fost de acord cu noua formulă de achiziție a gazelor"

26 apr. 06:10   Economie
9947 0

Partea moldovenească nu a avut niciun avantaj din schimbarea formulei de calcul a prețului gazelor naturale cumpărate de la Gazprom în 2021.

O astfel de opinie a exprimat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, transmite Noi.md.

Expertul a spus că noua formulă a dus la scumpirea gazului, dar nu este clar de ce partea moldovenească a fost de acord cu acest lucru.

"Vreau să-l informez și pe ministru (Andrei Spînu), și procuratura că această nouă formulă este rezultatul unor modificări făcute în 2021. De ce Gazprom a făcut acest lucru este clar - pentru a obține mai mulți bani. Dar de ce am fost noi de acord cu ea - nu este clar. Mai mult decît atît, ei au spus că această formulă este avantajoasă, cea mai avantajoasă care poate fi", a declarat Veaceslav Ioniță.

El a subliniat că cea mai gravă minciună este adevărul spus pe jumătate.


"Nu, noi nu am cumpărat gaze la prețul european. Energocom a fost cel care a cumpărat gaze la preț european și ni le-a vîndut nouă, consumatorilor, prin intermediul Moldovagaz, la un preț cu 60% mai mare. Aceasta este problema care trebuie rezolvată", a spus expertul economic.

Veaceslav Ioniță a amintit că anterior a publicat datele sale care arată că moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Europa de Sud-Est. Doar în decembrie anul trecut, ei au plătit în plus 750 de milioane de lei, iar pentru întregul sezon de încălzire - cel puțin 4,5 miliarde de lei, iar cineva ar trebui să răspundă pentru acest lucru.

70
4
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав