Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

S-a ajuns într-un impas: Partidul Șor a fost lichidat și nu e clar cum va fi judecat

30 ian. 15:48   Politică
3415 0

În procesul de judecată din dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor s-a creat o situație de incertitudine, după ce formațiunea a fost lichidată. Apărarea susține că partidul nu mai poate fi reprezentat de Serghei Burgudji, iar procurorii cer ca acesta să fie adus silit în instanță.

Pe 30 ianuarie, la Judecătoria Buiucani, a avut loc o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber, care este învinuită că a falsificat un raport financiar al Partidului Șor prezentat Comisiei Electorale Centrale și că a permis finanțarea partidului de către „gruparea criminală” condusă de Ilan Șor, notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

În același dosar, Partidul Șor este învinuit de finanțare ilegală. De la începutul procesului, partidul era reprezentat de un fost membru, Serghei Burgudji, și apărat de avocatul Vadim Banaru. Cei doi nu s-au prezentat la ședința din 30 ianuarie, invocînd că nu mai pot reprezenta Partidul Șor, dat fiind faptul că acesta a fost lichidat pe 23 ianuarie.

În opinia avocaților Marinei Tauber, partidul nu mai poate fi judecat, după ce a fost lichidat și radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice. Și ei s-au întrebat dacă Banaru și Burgudji mai pot reprezenta partidul.

„Cine trebuie să-i achite domnului Banaru serviciile de avocat? Acest partid nu mai există. Pe cine o să judecați?”, s-a adresat instanței avocatul Aurel Colenco.


Marina Tauber a numit situația creată drept „aberantă și ridicolă”. „Dacă voiau să mă condamne, autoritățile trebuiau să-și coordoneze acțiunile”, a spus inculpata, care se declară nevinovată și acuză guvernarea că i-a fost fabricat dosarul.

Procurorul Roman Porubin a propus ca Partidului Șor să-i fie acordat un avocat din oficiu, plătit de stat. De asemenea, acuzatorul a solicitat ca Burgudji să fie adus silit în instanță la ședința următoare. Avocatul Sergiu Moraru a comentat că, dacă va fi desemnat un avocat de stat, nu este clar pe cine acesta va apăra.

Judecătoarea Olga Bejenari a anunțat părțile că a adresat Ministerului Justiției o solicitare în care a cerut detalii privind lichidarea partidului, dar încă nu a primit un răspuns. Din acest motiv, ședințele de judecată au fost amînate pînă pe 6 februarie.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional în iunie 2023. În august, Ministerul Justiției a creat o comisie pentru lichidarea formațiunii, iar în ianuarie 2023, aceasta a fost lichidată și radiată din registru. Membrii comisiei au constatat că nu există bani sau active care pot fi utilizate pentru stingerea datoriilor.

23
9
2
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?