Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Deputat: Transnistria trebuie declarată zonă de ocupație militară rusă

21 aug. 2013,, 11:25   Politică
4936 7
Foto: moldpress.info
Liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, propune un șir de măsuri în vederea rezolvării conflictului transnistrean, care durează de mai bine de 20 de ani. În cadrul unei conferințe de presă, Mihai Godea a declarat că Transnistria este un factor de șantaj folosit de Kremlin, în raport cu Republica Moldova, și consideră că un lucru care ar duce la finalizarea acestui joc, este acordarea Transnistriei statut de zonă de ocupație militară rusă.

“Regiunea de est a Republicii Moldova, care se află sub așa numitului regim de la Tiraspol, trebuie declarată zonă de ocupație militară rusă. Atîta timp cît pe teritoriul nostru național se află măcar un soldat rus, o piesă de armament rus, fără acordul Chișinăului, acest act în orice parte a lumii se numește act de agresiune”, a spus Mihai Godea.

Liderul PAD a declarat că ”acordul de încetare a focului din 22 iulie 1992, care a fost semnat între președintele Republicii Moldova și președintele Federației Ruse, demonstrează clar cine a ocupat regiunea de est a Republici Moldova și cine a generat conflictul”.

Mihai Godea a mai propus ca negocierile privind reglementarea conflictului transnistrean să fie purtate doar cu administrația de la Kremlin, fără nicio atribuție a regimului nerecunoscut de la Tiraspol. Potrivit lui Godea, legislația RM, inclusiv Codul Pena și Codul Electoral, trebuie amendată astfel încît să fie sancționată dur activitatea de promovare a separatismului. Liderul PAD consideră că structurile de stat, precum Procuratura Generală, SIS și MAI, ”trebuie să documenteze în comun și urmează să constituie un dosar al crimelor săvîrșite de separatiști și militarii ruși împotriva cetățenilor Republici Moldova”.

Mihai Godea susține că propunerile sînt inițiative legislative și mizează pe sprijinul tuturor partidelor parlamentare în vederea promovării acestora.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?