Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Lavrov indică principiul care ar trebui să fie în centrul discuțiilor cu Ucraina

30 mai. 10:45   Externe
2353 0

Viitoarele acorduri privind soluționarea conflictului din Ucraina ar trebui să se bazeze pe principiul securității egale și indivizibile, ținînd cont de „realitățile de pe teren”.

Declarația a fost făcută de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti.

„Negocierile ar trebui să se bazeze pe principiul securității indivizibile și pe realitățile de pe teren”, a declarat ministrul cînd a fost întrebat dacă există posibilitatea de a accelera procesul de soluționare politică a situației din jurul Ucrainei.

Vorbind despre posibila convocare a unei conferințe de pace pentru soluționarea conflictului ucrainean cu participarea atît a Moscovei, cît și a Kievului, Lavrov a spus că aceasta ar putea fi o continuare a eforturilor Chinei de a crea condițiile pentru o ieșire din criză.

Moscova, a precizat ministrul de Externe, împărtășește poziția Beijingului cu privire la necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului, ținînd cont de interesele legitime ale tuturor părților și ajungînd ulterior la acorduri bazate pe principiul securității egale și indivizibile.

„Subliniez încă o dată: acest lucru implică respectarea realităților care s-au dezvoltat pe teren, reflectînd voința oamenilor care trăiesc acolo”, a declarat Lavrov.

Totodată, ministrul de Externe a lăudat „linia constructivă a Beijingului în contextul crizei ucrainene”, amintind planul Chinei pentru rezolvarea conflictului.

Kremlinul a subliniat în mod repetat că nu a refuzat niciodată să negocieze cu autoritățile ucrainene. În același timp, purtătorul de cuvînt prezidențial Dmitri Peskov a precizat că nu există condiții prealabile pentru acest lucru acum, întrucît mișcarea spre pace este exclusă atît de Ucraina, cît și de Occidentul colectiv. Potrivit acestuia, situația se poate schimba doar dacă se va ține cont de noile realități.

După cum a declarat Vladimir Putin, Rusia este pregătită pentru dialog, dar acesta trebuie să se bazeze pe realitate. În plus, șeful statului rus a subliniat că, dacă Ucraina dorește să înceapă negocierile, conducerea sa ar trebui să anuleze decretul care le interzice.

25
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?