X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Mihail Formuzal: Cooperarea interregională poate apropia R.Moldova de ţările Uniunii Vamale

2 iul. 2013,, 13:16   Societate
2518 0
Foto: moldnews.md
Cooperarea interregională ar putea deveni o metodă eficientă de interacţiune şi de apropiere a Moldovei de ţările Uniunii Vamale (UV), a declarat la Bălţi luni, în cadrul conferinţei internaţionale "Perspectivele de dezvoltare a regiunilor Moldovei prin prisma cooperării în cadrul Uniunii Vamale", başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la raportul başcanului "Cooperarea interregională ca metodă eficientă de integrare cu ţările UV: experienţa Găgăuziei", că "diferite sondaje de opinie arată că între 50% şi 60% din locuitorii republicii pledează pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală".

"Totuşi, elita de guvernămînt proclamă, practic, unanim integrarea în Uniunea Europeană drept singurul vector strategic. Motivele, dar şi posibilităţile de eliminare a acestei contradicţii fac obiectul unei discuţii separate. Noi însă ne vom concentra asupra chestiunii în ce mod comunităţile locale pot promova o politică externă independentă, care reflectă interesele majorităţii populaţiei", a subliniat Formuzal.

În opinia şefului autonomiei, "stabilirea relaţiilor interregionale poate deveni o strategie cu perspectivă de dezvoltare a relaţiilor cu ţările UV".

"Experienţa Găgăuziei de dezvoltare a relaţiilor de fraternitate cu regiunile ţărilor străine este o dovadă elocventă în acest sens. În particular, în ultimii ani conducerea autonomiei a încheiat acorduri de cooperare cu peste zece subiecţi din Rusia. O cooperare similară a fost organizată cu regiunea Moghiliov din Belarus. Se elaborează acordul respectiv cu o regiune din Kazahstan. Dezvoltarea unor astfel de raporturi interregionale are loc pe trei direcţii: în sfera economică, cea umanitar-educaţională şi culturală. Rezultatul funcţionării acordurilor este impresionant: Găgăuzia a primit sub diferite forme peste 100 mil. lei doar din trei regiuni ale Rusiei. Datorită cooperării, în instituţiile de învăţământ superior din Rusia fac studii bugetare un număr de absolvenţi găgăuzi comparabil cu contingentul alocat pentru întreaga Moldovă în cadrul acordurilor interguvernamentale R.Moldova - Uniunea Europeană", a afirmat Formuzal, precizînd, totodată, că "un domeniu de cooperare în care încă nu s-a lucrat, dar care se discută este realizarea unor proiecte de infrastructură".

Başcanul a calificat ca fiind "mai mult decît pozitiv" rezultatul "edificării unor astfel de relaţii cu regiunile ţărilor UV pentru economia şi sfera socială ale Găgăuziei".

"Apare posibilitatea de promovare, cel puţin, la nivel de regiuni şi cu atribuţii limitate, a politicii externe în funcţie de aspiraţiile majorităţii populaţiei. Totodată, o cooperare mai amplă este posibilă cu condiţia creării unui cadru juridic corespunzător din partea UV. Astfel, adoptarea în cadrul UV a unui program special de cooperare interregionale cu statele neunionale ar putea conferi un caracter mai sistemic şi mai încărcat dezvoltării relaţiilor cu regiunile Moldovei", a opinat başcanul.

Formuzal s-a declarat convins că "numeroasele avantaje pe care aceste relaţii le oferă comunităţilor locale, mai devreme sau mai tîrziu, vor actualiza problema privind ajustarea priorităţilor de politică externă ale conducerii Moldovei şi aderarea amplă a republicii la UV, cu perspectiva de implementare a facilităţilor, regulilor şi avantajelor calităţii de membru al acestei organizaţii".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?