X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Vlad Filat: "În dosarul meu, martorii dădeau declarații la ei acasă. Și-au negociat libertatea"

3 iun. 03:00   Politică
5224 0

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, fost prim-ministru, menționează că martorii din dosarul său privind Banca de Economii (BEM) și-au negociat libertatea, depunînd în acest sens mărturii minciunoase în privința sa. Declarația a fost făcută în cadrul podcastului realizat de jurnalistul Gabriel Călin, notează Noi.md.

"Eu am fost judecat pentru emisia suplimentară la BEM, care a avut loc, cînd eu nu aveam nicio funcție în stat. Decizia respectivă a fost luată de persoane concrete: la Guvern, la Banca Națională, la BEM. Or, persoanele care au luat decizii în dosarul meu au fost martori.

Fabula era că eu i-am influențat ca ei să ia niște decizii. Și cel care i-a influențat este condamnat, iar făptuitorii propriu-ziși sînt martori. Pe o componentă în condamnare Victor Bodiu a făcut mărturii minciunoase. Este o persoană, la care niciodată nu m-aș fi gîndit să fi procedat așa.

Acum înțeleg exact că el și-a negociat libertatea, el fiind o perioadă îndelungată președinte la BEM, el și-a negociat libertatea, pază de stat, trai liniștit, business în perioada statului capturat", a declarat Vlad Filat.

Întrebat ce ar fi făcut el în locul celor, care au procedat astfel, fostul premier a spus că el nu a dat niciodată depoziții împotriva nimănui.


"Nu am scris denunțuri și nu am făcut acțiuni, care să incrimineze pe cineva. Și aceasta îmi dă posibilitatea să dorm liniștit și să fiu cu sufletul împăcat. Fiecare decide în felul său".

În acest context, Vlad Filat a menționat și numele lui Iurie Leancă. Acesta a devenit membru al PLDM în 2009. Din 2009 până în 2013 a fost prim-vice prim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Iar pe 2 a fost numit prim-ministru interimar al Republicii Moldova prin decretul Președintelui Nicolae Timofti.

"Mă întrebați cum aș fi procedat eu, dar eu vă întreb cu ar fi procedat vreunul dintre aceștia, care au dat declarații doar ca să fie în libertate. Ei toți care au fost martori și-au negociat libertatea și liniștea, să spunem așa, inclusiv Iurie Leancă, care a dat declarații «ни о чём» [n.r. – despre nimic] pe data de 14 octombrie, în zi liberă, era Hramul orașului, seara-tîrziu la dînsul acasă. Declarațiile în cazul meu erau date seara acasă sau la birou, nu la Procuratură.

Și mă întreb cum ar fi procedat vreunul din ei, dacă li se spunea: Acceptă funcția de prim-ministru pentru Plahotniuc și vei avea o viață liniștită, nu vei avea probleme, dureri de cap. Eu sînt sigur că acceptau lucrul acesta".

Amintim că în prezent Iurie Leancă, alături de alți inculpați, este cercetat penal pe dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

În același timp, Vlad Filat a fost achitat în dosarul, în care era acuzat că în perioada anului 2013 a comis infracțiunea de spălare de bani.

5
5
0
4
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?