Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Guvernul a aprobat programul de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localităţi pe anii 2013-2016

7 iun. 2013,, 10:39   Politică
3116 5
Foto : ziarulnational.md
Guvernul a aprobat programul pe termen mediu de elaborare a planurilor urbanistice la nivel de localităţi pe anii 2013-2016.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face trimitere la datele oferite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, programul este orientat spre stimularea dezvoltării durabile a satelor şi oraşelor ţării prin asigurarea localităţilor cu documentaţie de urbanism şi edificarea construcţiilor în baza unui plan şi a unei strategii.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a precizat că principalele obiective ale programului sînt asigurarea funcţionării şi dezvoltării teritoriului, precum şi identificarea mijloacelor financiare necesare elaborării documentaţiei de urbanism în baza noilor condiţii socio-economice.

"Elaborarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) în localităţi va dezvolta economia naţională, dat fiind faptul că documentul va include informaţia referitoare la perspectivele de dezvoltare a infrastructurii drumurilor, reţelelor de apă şi canalizare, gazificare, informaţia cu privire la rezervele de zăcăminte şi oportunităţile investiţionale. De asemenea, documentul va stabili zonele de proiectare şi construcţie a obiectivelor de menire socială şi locativă. Astfel, va putea fi evitată construcţia caselor de locuit în zone vulnerabile alunecărilor de teren şi inundaţiilor", a spus el.

Potrivit datelor ministerului de profil, actualmente, 19 din cele 57 oraşe, precum şi 17 din 1 614 localităţi rurale, ceea ce semnifică că 1 % din localităţile rurale şi 33 % din cele urbane, dispun de documentaţie de urbanism sau este în curs de elaborare, această situaţie fiind apreciată drept una critică de oficialii ministerului. Pentru elaborarea unui PUG pentru localităţile rurale sînt necesari circa 160 mii de lei, iar pentru elaborarea Planului Urbanistic General al unui oraş sînt necesare mijloace financiare în sumă de circa 240 mii de lei.

Sursele financiare necesare elaborării PUG urmează a fi identificate de autorităţile publice locale. Finanţarea va fi realizată din contul bugetului de stat, bugetelor locale, investiţii private şi susţinerea din partea instituţiilor financiare internaţionale.

Ultimele documente de urbanism ale localităţilor din ţară au fost elaborate în 1952-1991.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?