X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Premierul rus Mihail Mișustin a prezentat lista miniștrilor noului Guvern

12 mai. 12:45   Externe
3163 0

Premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin, a cărui numire pentru un nou mandat, propusă vineri de Vladimir Putin, a fost confirmată de Duma de Stat, și-a prezentat sîmbătă lista de miniștri. Mișustin a propus o serie de miniștri, inclusiv nume noi, dar i-a păstrat pe Maksim Reşetnikov ca ministru al economiei şi pe Anton Siluanov ca ministru de finanţe, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, informează News.ro.

Mişustin va avea zece adjuncţi, dintre care un prim-viceprim-ministru, un viceprim-ministru care va fi trimisul şefului statului în Districtul Federal al Orientului Extrem rus şi un viceprim-ministru care va fi şeful de personal al cabinetului.

Numărul de miniştri - 21 - şi numele ministerelor, precum şi al agenţiilor şi serviciilor federale vor rămîne aceleaşi, doar unul singur şi-a schimbat subordonarea. În noul cabinet, fostul ministru al industriei şi comerţului, Denis Manturov, în vîrstă de 55 de ani, care în guvernul anterior avea rang de viceprim-ministru, a fost ridicat acum în funcţia de prim-viceprim-ministru. El îl va înlocui în această funcţie pe Andrei Belusov, în vîrstă de 65 de ani.


De asemenea, şeful Ministerului Agriculturii, Dmitri Patruşev, în vîrstă de 46 de ani, care este fiul lui Nikolai Patruşev, influentul secretar al Consiliului rus de Securitate şi fost director al FSB, a fost ridicat şi el în rang şi o va înlocui pe Victoria Abramcenko în funcţia de viceprim-ministru responsabil cu agricultura şi ecologia.

Mai mulți guvernatori regionali, pe lista cu noi miniștri

Cum era de aşteptat, cîţiva guvernatori regionali importanţi au fost cooptaţi în noul guvern.

Actualul şeful al Ministerului Transporturilor, Vitali Saveliev, în vîrstă de 70 de ani, va deveni viceprim-ministru responsabil de transport şi logistică, iar în fruntea ministerului va fi înlocuit de guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, în vîrstă de 52 de ani. Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, în vîrstă de 37 de ani, va deveni ministru al Industriei şi Comerţului în locul lui Manturov. Ministerul Energiei va fi condus de guvernatorul regiunii Kemerovo, Serghei Ţivilev, în vîrstă de 62 de ani, în locul lui Nikolai Şulghinov, în vîrstă de 72 de ani. Şeful Ministerului Sportului, în locul lui Oleg Matiţin, în vîrstă de 59 de ani, va fi guvernatorul regiunii Habarovsk Krai, Mihail Degtiarev, în vîrstă de 42 de ani.

Ce miniștri a păstrat Mișustin din vechiul Executiv

Vicepremierul Aleksandr Novak a fost însărcinat, pe lîngă sectorul energetic, să supravegheze economia şi chestiunile legate de măsurile anti-sancţiuni. Viceprim-ministrul Dmitri Grigorenko, care conduce aparatul guvernamental, va supraveghea, de asemenea, dezvoltarea digitală şi politica antimonopol. Viceprim-ministrul Dmitri Cernîşenko va supraveghea, de asemenea, presa.

Viceprim-ministrul Tatiana Golikova îşi va păstra postul şi va supraveghea, de asemenea, activitatea Agenţiei Federale pentru Naţionalităţi. Viceprim-miniştrii Aleksei Overciuk, Marat Husnullin şi trimisul prezidenţial în Districtul Federal din Orientul Îndepărtat, Iuri Trutnev, îşi vor păstra posturile şi atribuţiile.

Şefii Ministerului Muncii, Anton Kotiakov, Ministerului Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, Ministerului Educaţiei, Serghei Kravţov, Ministerului Culturii, Olga Liubimova, Ministerului Dezvoltării Economice, Maksim Reşetnikov, Ministerului Finanţelor, Anton Siluanov, Ministerului Sănătăţii, Mihail Muraşko, Ministerului Construcţiilor, Irek Faizullin, Ministerului Ştiinţei, Valeri Falkov, Ministerului Dezvoltării Estului, Aleksei Cekunkov, Ministerului Digitizării, Maksut Şadaev, îşi vor păstra posturile, scrie TASS.

Soarta lui Șoigu depinde de Putin

Potrivit Constituţiei, premierul nu poate propune Dumei de Stat candidaţii pentru ministerele care îi raportează direct preşedintelui Federaţiei Ruse. Acestea sînt Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Ministerul Justiţiei. Vladimir Putin îi va propune el însuşi pe candidaţii pentru posturile de şefi ai acestor ministere şi teoretic se va consulta cu camera superioară a parlamentului - Consiliul Federaţiei.

Ca o noutate, Serviciul Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară va fi subordonat de-acum direct lui Vladimir Putin. Pînă acum era la Ministerul Apărării, dar în contextul războiului din Ucraina şi al scandalului de corupţie de la Ministerul Apărării, liderul de la Kremlin vrea probabil să aibă o supervizare directă a acestui sector important.

10
2
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?