X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Coronavirusul – asul din mîneca unui trișor, sau un pericol real pentru existența omenirii P.2

2 sep. 2021,, 10:00 (reactualizat 2 sep. 2021,, 18:00)   Analitică
5217 0

(Continuare. Începutul - la 01.09.2021)

Rezultatele anului trecut și principalele tendințe ale anului următor au fost anunțate la Conferința științifică "2020: Rezultate preliminare", desfășurată la Fundația Gorchakov, de către cunoscutul istoric, directorul Institutului pentru sisteme de analiză strategică, Andrei Ilici Fursov.

Extrapolînd tendințele din 2020 pînă în prezent, în raportul său "Ce se ascunde în spatele resetării globale?", el vorbește despre cît de justificată este reacția fără precedent a statelor față de COVID-19, care este aici rolul factorului politic sau aceasta este o punere în aplicare pe scară largă, sub pretextul pandemiei, a unor proiecte de importanță fundamentală pentru ultra-globaliști.

Fursov vorbește despre încercarea capitalului financiar global să soluționeze numeroasele crize și contradicții cu ajutorul unor metode ca subminarea pozițiilor capitalului industrial, demontarea businessului mijlociu în folosul corporațiilor, reducerea nivelului de consum a primelor 50% din populație și înăsprirea controlului social.

***


Asta pe scurt despre cum se rezolvă, cum pot fi rezolvate problemele. De obicei, toate aceste mijloace, pe care le-am numit, în istoria capitalismului asigurau războaiele mondiale, în special ultimele două, căci mondiale au fost și Războiul de treizeci de ani, și cel de șapte ani, și războaiele lui Napoleon. Doar că noi, oamenii înfumurați din sec. 20, considerăm că mondiale au fost numai războaiele pe care le-am avut noi. Ei bine, în situația anilor 2018-2019 un război ar fi putut soluționa aceste probleme. Dar în lumea în care există arma nucleară, în care există numeroase alte arme, era imposibil. Și aici s-a produs coronavirusul. Sau ”a fost produs”? Vă atrag atenția la faptul, că în octombrie,2019 s-au desfășurat exercițiile numite Event 19. Era vorba despre aceea, cum apare o epidemie globală, cum trebuie ea combătută, era un scenariu. Ei, după care în a.2020 așa și a fost, ca la Event 19. Adică, berea tocmai a fost adusă, iar peștele tocmai a fost prins!

***

N-a dovedit epidemia să se extindă, că a și fost numită pandemie. Și s-a început!

1. Lockdown. Ce înseamnă lockdown? Înseamnă distrugerea unor sectoare întregi ale economiei și reducerea consumului. Toți cunosc că în America 45 de milioane deja primesc produsele alimentare pe cartele. Dar mie mi-a fost expediat un video din Milano, Italia de Nord – nu este vorba despre sărăcăciosul Napoli, este un loc bun, în care oamenii vin la cumpărături. Ei bine, acolo oamenii stau la coadă după mîncare. Adică, aceasta este problema reducerii consumului, pentru că dacă e criză, dacă e lockdown, oamenii firește consumă mai puțin.

2. Redistribuirea activelor. Scopul este același – distrugerea businessului mic și mijlociu și redirecționarea activelor în sus.

3. Introducerea unui control social și spațiul dur, dresajul social: tu trebuie să face lucruri cu care nu ești de acord. Cam așa arată aceasta: eu intru în stația de metrou «Комсомольская», acolo stau cinci-șase persoane, care au cu ei cîini, și la fiecare două minute răsună: «Trebuie să purtați masca!». Mai trebuie doar să spună «Ahtung, ahtung!» O scenă dincolo de orice limite!

4.Demontarea instituțiilor modernității. Spre exemplu, ca accentuare a guvernanței globale: un stat aparte nu se va isprăvi, trebuie să mergem împreună.

Continuăm. Nimicirea educației, reducerea ei la distant. Pentru că distant chiar înseamnă distrugerea educației, căci educația este unitatea dintre instruire și educare. Ce fel de educație poate fi la distant? Înseamnă că educația decade, ea este înlocuită cu o instruire de calitate foarte proastă. Dacă, să zicem, acum douăzeci de ani oamenii scriau că se tem de tehno-fascism, ceea ce avem la moment este un tehno-eco-med-fascism, care controlează societatea foarte dur. Comparativ cu el, ceea ce scria Zuboff în cartea «The age of surveillance capitalism» («Epoca capitalismului de supraveghere»), reprezintă păsări foarte-foarte timpurii (Shoshana Zuboff,profesoară la Școala de business Harvardnota red.)

***

Cu alte cuvinte, în plan global resetarea a început. Ne amintim, că Schwab a condiționat resetarea cu trei factori: viteza schimbărilor, caracterul incluziv global și cooperarea celor mai mari state naționale. Cele mai mari state naționale – SUA, China și Rusia.

Aici țin să subliniez următorul moment. Noi deseori grămădim globaliștii laolaltă, este o mare greșeală. Există două echipe de globaliști; există globaliști moderați și există ultra-globaliști. Se spune că Trump este un protecționist, un naționalist, nu, el este un globalist moderat. De fapt, în lumea contemporană protecționiștii nici nu-s posibili, deoarece internaționalizarea economiei, nu globalizarea, ci internaționalizarea a făcut pași serioși. Ei bine, iată diferența: globaliștii cred că statul trebuie să fie păstrat. Dar supus FMI, Băncii Mondiale, el trebuie să fie un fel de personal de serviciu. Ultra-globaliștii spun: de stat nu este nevoie, lumea trebuie să fie constituită din niște Veneții mari, din companiile Est - Indiene mari. De aici, apropo, explozia de interes a Occidentului, a științei occidentale față de compania Est-Indiană. Au apărut numeroase cărți la această temă. Ei bine, în calea ultra-globaliștilor stau trei state – SUA, China și Rusia, și în ele este adunat acest great rezet.

***

Ce a avut loc în SUA? Ultra-globaliștii au supus țara, l-au detronat pe Trump, însă ei timp de doi-trei ani vor fi nevoiți să descurce cele făcute deja de acesta. Iar aceasta înseamnă pierderea ritmului și reducerea spațiului. Cum a scris Tarrash în renumita-i carte – manual de șah (Zigbert Tarrash – unul dintre cei mai mari jucători și teoreticieni ai jocului de șah nota red.), «orice poziție limitată deja poartă în sine germenii pieirii ». Este caracteristic nu numai pentru strategia jocului de șah, dar și pentru strategie în general. În China dimpotrivă, Si și-a întărit pozițiile. Mai este doar Federația Rusă, din punct de vedere economic un stat deloc-deloc puternic. Totuși, unicul stat capabil să provoace daune inacceptabile oricui, inclusiv Statelor Unite ale Americii.

E foarte ciudat, că în condițiile unui echilibru convențional dintre SUA și China, Federația Rusă este veriga slabă în care se rezolvă problema încheierii atotputerniciei. În mare măsură anume aici se va da, cred eu, lupta pentru resetare. Este clar cum, în ce fel se vor pune presiuni pe Rusia. Presiunea internă – cu folosirea gravelor probleme sociale și economice, așa este, și presiunea externă– cu ajutorul unor proiecte ca noua Reci Pospolitaia, noul Turan Mare și – în a.2020 noi deja am văzut – aspectul de-a lungul perimetrului Belarusului, Carabahului, Kirghiziei, Moldovei. Evident, în centru este Belarus.

Astfel, vorbind despre ecoul epocilor, putem spune că este anul 1929 și anul 2020. Anul 1929 – criza structurală a capitalismului. Dacă determinăm sistemul drept în șir de elemente conectate într-un anumit mod în timp și spațiu, și incluse într-un sistem mai mare (este primul paradox al teoriei sistemelor sau paradoxul ierarhizării), obținem o legătură a elementelor cu preponderență în timp, adică organizarea, și spațiu, adică structura. Adică, fiecare sistem trece prin mai multe forme structurale. Care a fost greșeala lui Lenin, să zicem? El credea, privind din Rusia, și în Rusia – el a avut dreptate – revoluția s-a produs. El credea că imperialismul este ultimul stadiu al capitalismului. Însă pentru nucleul sistemului capitalist a avut dreptate Kautsky, care spunea că după imperialism va urma ultra-imperialismul. El avea în vedere capitalismul monopolist de stat. Era în anul 1929, criza structurală a capitalismului. Ceea ce avem azi este criza sistemică în fază terminală. În această privință a.2020, cu toată nimicnicia covidului ca simbol al aceste resetări, este o chestie foarte serioasă, pentru că reacția, mai exact – folosirea covidului depășește cadrul acestui covid.

***

În a.1929 Stalin a proclamat atacul asupra capitalismului în Rusia. Dar era un atac în interesul oamenilor muncii. Acum se desfășoară înaintarea capitalului în toată lumea, dar nu în interesul oamenilor muncii, da în interesul unei anumite părți a clasei capitaliste, care potrivit spuselor lui Attali de acum 15 ani trebuie să recreeze sistemul. Și în locul economiei financiare să creeze o economie globală de distribuire, adică distribuirea resurselor. Și poți distribui resursele doar dacă deții controlul social total. De aceea Attali îl iubea pe Marx. Unica carte despre Marx în seria ”ЖЗЛ Молодая гвардия” a fost scrisă de Attali. Adevărați fani ai lui Marx au fost John Foster Dalles, Toynbee, din același motiv ca și Attali. Attali a formulat-o foarte clar. El a spus: «Marx ne-a dăruit ideea guvernării mondiale, numai că o realizează nu proletariatul, ci burghezia». Dar, spunea Attali, «burghezia nu va mai fi burghezie». Acest moment este deosebit de interesant.

***********

Răspunsurile lui A.Fursov la întrebările care i-au fost adresate în cadrul conferinței, au completat semnificativ tabloul general al problematicii expuse de el în raportul "Ce se ascunde în spatele resetării globale?".

Întrebare: Ce sfat le-ați da autorităților și societății rusești privind reacția adecvată la pandemia de coronavirus ?»

A.Fursov: Sfatul este foarte simplu:

unu – încetați «demonizarea coronavirusului» și luptați cu epidemia ;

doi – ascultați așa savanți ca Gundarov, și includeți în staff-ul dnei Golicova epidemiologi și infecționiști plus la medicul sanitar și cel veterinar.

Întrebare: Ați scris și vorbit multe despre virajul spre stînga. De facto, acum sub ochii noștri are loc acest viraj. Spre exemplu, în America studenții spun că președinte poate deveni un socialist. În același timp Bricmont, autorul unei cărți foarte populare în Europa, spune că trebuie să impozităm capitalul, nu munca, și a. m. d. Într-adevăr, au loc tot mai multe proteste sociale. De ce? Pentru că pandemia a arătat încă odată prăpastia enormă între bogați și săraci. Cum se poate ca 1% din populația globului să primească de două ori mai mult ca 6,9 de miliarde de oameni? Ne arată exemplul corporațiilor. Astfel, prețul de piață al companiei Amazon este mai mare ca PIB-ul multor state, inclusiv al Rusiei. Țin să spun că în presa arabă există foarte multe articole despre aceea că în prezent intrăm în anul unor proteste sociale active. Despre ele se vorbea încă acum 15 ani. S-a produs, și aceste proteste sociale vor fi extrem de vaste.

A.Fursov: Este ciudat că acest proces de stînga este sponsorizat și sprijinit activ de corporațiile americane. Voi porni de la următorul exemplu. La timpul său, Brodsky era spitalizat după un atac de cord. Vine cineva dintre prieteni și spune: «Auzi, în Rusia Evtușenco se pronunță împotriva colhozurilor!» Și Brodsky cu voce slabă: «Ei, dacă Evtușenco este împotriva colhozurilor, atunci eu îs pentru». Dacă aceste corporații sprijină rebeliunea de stînga, cred că cu brațele de stînga se face, de fapt, politica de dreapta. Și, cum spunea tovarășul Stalin, vei merge la stînga – vei ajunge la dreapta.

Am convingerea că corporațiile nu-s interesate deloc de realizarea proiectului de stînga. Acesta este folosit pentru a crea în ratingul social o societate ierarhică de cvasi-castă. Acum această energie trebuie canalizată împotriva rămășițelor capitalismului. Revoluția din 1848 avea scopuri burgheze, dar forța motrice era proletariatul pre-industrial și negustorii. Ei au lucrat pentru burghezie. De fapt, este ceva obișnuit. Viitorul rege Ludovic XVIII, pe atunci încă NIMENI, a intrat în Convent și i-a întrebat pe Danton și Robespier, care discutau ceva, ce se petrece, Danton i-a răspuns: «Pentru tine lucrăm, tinere, pentru tine». Și Ludovic XVIII a devenit rege. Marx și Enghels scriau despre revoluția din 1848: «Acum știm ce rol joacă prostia în revoluție și cum ticăloșii știu să o folosească ». Așa că, dacă corporațiile fac politică de stînga sub drapelele lui Attali și Bill Gates, noi nu avem nevoie de un așa viraj spre stînga.

Întrebare: FMI cheamă Federația Rusă să stopeze toate procesele de substituire a importurilor. Chipurile, cum numai voi veți înceta substituirea importurilor, imediat veți putea face un salt înainte. Toată această «balalaică» este despre aceea că noi nu avem nevoie de propria economie, iar FMI este gata să conducă totul ?

A.Fursov: Desigur!

Întrebare: De ce acum extinderea maximă a coronavirusului are loc în Europa, în special în Marea Britanie? Noua tulpină apare anume acolo. Reiese, că țările civilizate suportă prima lovitură. În China parcă totul s-a stabilit, reieșind din informațiile oficiale. Nu există aici o conspirologie și nu ne reiese oare că rămășițele omenirii capitaliste devin principalul pericol în calea reformelor despre care ați vorbit?

A.Fursov: Eu cred că totul e mult mai transparent, la această întrebare a și răspuns Shwab în cartea în care critică neoliberalismul. El spune: «Observați unde epidemia decurge cel mai grav, din punct de vedere social și medical? În Marea Britanie și SUA, unde economia neoliberală și politica socială au distrus complet medicina». Da noi nu am optimizat-o definitiv. În timp ce Golicova era ministră, au fost anulate 60% din fondul de paturi. Totuși, ceva a rămas, chiar a rămas puțin din medicina sovietică, deși ea își dă duhul. Da la acești băieți totul s-a terminat. De aici și această răsplată. Nu există pedeapsă fără vină, spunea fericitul Augustin.

Întrebare: De ce se mizează pe islamizarea Europei și ce scopuri urmărește acest proces?

A.Fursov: La această întrebare ar răspunde mai bine Artamonov , este tema lui. (Alexandr Artamonovdoctor în științe sociale în Franța și la Vatikan nota red.) Voi vorbi la general. Este foarte comod să ai două clase inferioare, una albă alta nu albă, și să joci permanent pe contradicțiile dintre ele. Unde mai pui, că au fost luate multe decizii greșite. Și, vorba lui Leonid Vladimirovici Șebarșin, «multe lucruri se explică nu prin rea voință, ci prin prostie ». (Șebarșinultimul șef al serviciului sovietic de informațiinota red.). Eu zic, nu doar prin rea voință, dar și prin prostie, deoarece politicienii, spre deosebire de oamenii de stat, au un orizont redus de planificare. «Ai niște idei foarte scurte, Buratino», îi spunea greierașul lui Buratino. Ei bine, ei trebuiau să rezolve o problemă concretă, și au rezolvat-o concret. Dar au obținut ceea ce au obținut, acest sector enorm. Și acum cu toată dorința este foarte dificil să facă ceva cu el.

Apropo, cu Aramonov înregistram o emisiune la «День ТВ» și la o întrebare el a răspuns că dacă apare necesitatea reprimării unei rebeliuni musulmane în Franța, o va face nu poliția și nu armata franceză, ci jandarmeria europeană, staff-ul și taberele căreia se află în Italia. Anume ea va fi obligată să o suprime.

Dar eu cred că conducătorilor Franței nu le va ajunge voință pentru aceasta. Este un minunat roman al lui Houellebecg «La soumission» («Subordonarea»). El descrie acolo următoarea situație: Franța, alegeri, învinge un partid de genul celui al lui Le Pen. Unicul partid care poate concura cu el este unul musulman. Și toate partidele franceze de centru-stînga se unesc în jurul lui. Și musulmanii ajung la putere. Același Artamonoiv spunea într-un interviu, că există în elitele franceze o dispoziție tacită să nu voteze pentru Le Pen orice ar fi. În caz că partidul Le Pen ce confruntă în alegeri cu un partid islamic, să se voteze pentru partidul islamic.

Întrebare: Eu am o convingere internă subiectivă, că peste 20-25 de ani la hotarele noastre occidentale va apare ori al patrulea Raich, ori Califatul. E posibil așa ceva ?

A.Fursov: Teoretic, da. Același Artamonov , îl voi cita și aici, spune că Europa era două variante: Califatul sau Raich-ul patru. La care eu i-am răspuns: posibil, focal, în anclave – iată Raich-ul patru, iată Califatul. Cum a descris Panov în romanele «Анклавы».

Întrebare: Dacă acest coronavirus va mai dura, să zicem, o jumătate de an - un an, poate apărea o fisură în acordurile Schengen?

A.Fursov:Există două variante: prima -”fisura”. A doua - introducerea pașaportului imuno-vaccin, cu care va zbura toată lumea. Eu cred că virusul va fi condiționat astfel, căci tulpinile se schimbă, vaccinarea an de an cere cheltuieli enorme. Da în privința avioanelor țin să vă amintesc că încă în anul 19, cu un an înainte de covid, Greta Tumberg spunea că trebuie oprite zborurile cu avionul, ele otrăvesc atmosfera. Și iată că vedem cum zborurile s-au redus cu 20-40%. Shvab numește acest lucru dedensificare, cică nu trebuie să zboare așa de mulți oameni, trebuie să avem mai puține contacte. Așa că vă răspund la întrebare: două variante – sau hotare dure, sau fără hotare, însă cu prezentarea pașaportului – dovadă că te-ai vaccinat cu jumătate de an în urmă. Deocamdată asta va fi de bună voie și gratis, pe urmă – nu de bună voie și contra plată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?