Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

OMS avertizează că se apropie o nouă pandemie

19 apr. 11:45   Externe
2819 0

Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspîndirea gripei aviare H5N1.

Virusul a infectat recent mai multe specii, inclusiv oamenii, care se confruntă cu rate de mortalitate "extrem de ridicate".

"Răspîndirea gripei aviare este foarte îngrijorătoare", a declarat pentru ScienceAlert Jeremy Farrar, om de știință șef la agenția de sănătate a ONU.

Actuala epidemie de gripă aviară a început în 2020, ucigînd zeci de milioane de păsări domestice și infectînd și păsările sălbatice. Virusul a ajuns și la mamiferele terestre și marine. Vacile și caprele s-au alăturat listei luna trecută, ceea ce a fost o mare surpriză, deoarece se credea că acestea sînt imune la acest tip de gripă.

Farrar subliniază faptul că tulpina A(H5N1) a devenit o "pandemie zoonotică animală globală".


"Principala preocupare este că virusul care infectează rațele și găinile, iar apoi tot mai multe specii de mamifere, dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Următoarea poate fi capacitatea de a fi transmis de la om la om", notează expertul.

Pînă în prezent, nu există dovezi că virusul gripal A(H5N1) se poate răspîndi între oameni. Cu toate acestea, în cazurile în care oamenii sînt infectați de la animale, rata mortalității este extrem de ridicată.

Cifrele OMS arată că, pînă la 1 aprilie, au fost raportate 463 de decese din 889 de cazuri umane în 23 de țări. Astfel, rata de mortalitate este de 52%.

0
0
0
5
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?