COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un medic bate alarma. Tot mai mulți pacienți fac forme grave ale COVID-19

Un medic bate alarma. Tot mai mulți pacienți fac forme grave ale COVID-19

Mai bine de cinci luni, medicii noştri duc o luptă contracronometru cu noul tip de coronavirus şi depun eforturi să-i ajute pe bolnavi pentru a le oferi o şansă la viaţă.

Doctorul reanimatolog Ivan Civirjic tratează persoanele în stare gravă şi spune că, pe zi ce trece, lupta este tot mai grea, pentru că spitalele sînt pline de pacienţi care au nevoie de ajutor, transmite publika.md.

În prezent, în secţia de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă, unde activează acesta, sînt aproximativ 40 de pacienţi, care nici măcar nu pot respira singuri. În cele 24 de ore cît durează tura lucrătorilor medicali, aceştia veghează lîngă patul fiecărui pacient şi încearcă să îl menţină în viaţă.


"Un pacient care se află în Secţia Reanimare, dacă se află fără supraveghere mai mult de zece minute, acest lucru poate aduce pericol asupra vieţii lui. Adică noi sîntem non stop la patul pacientului.", a povestit medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.

Medicul spune că, de la începutul pandemiei, situaţia nu se îmbunătăţeşte deloc, ba dimpotrivă, se agravează. Cei din prima linie găsesc cu greu forţe pentru a continua lupta cu pandemia.

"Spre deosebire de primele luni de activitate ale noastre, cînd erau mai mulţi pacienţi gravi şi foarte gravi, acum predomină pacienţii foarte gravi. Volumul de muncă este foarte mare, căldura de afară ne doboară.", a menţionat medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.

Cel mai grav este că, în pofida situaţiei alarmante, o bună parte din societate nu conştientizează pericolul şi se comportă de parcă virusul nu ar exista.

"Toţi doctorii care vin la serviciu dimineaţa văd exact acelaşi lucru pe care îl vedeţi şi voi. Oameni care stau la staţii fără măşti, oameni care se ceartă în troleibuze că nu vor să-şi pună mască. Vă daţi seama cît este de greu psihologic...", a afirmat medicul reanimatolog la IMU, Ivan Civirjic.

Pînă în prezent, peste trei mii de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus, iar 25 dintre ele au fost răpuse de boală.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load