TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A apărut conceptul de submarin-formator de gheața. Poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice

A apărut conceptul de submarin-formator de gheața. Poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice

Designerii indonezieni au propus crearea unor submarine care vor produce mici gheţari în locul stratului de gheaţă care se topeşte. Ei sînt siguri că acest lucru va crește abilitățile reflectoare ale planetei și va încetini încălzirea globală.


În viziunea oamenilor de știință, submarinul coboară mai întîi în ocean, astfel încît apa să poată umple o gaură hexagonală mare pe suprafața vasului. După care acesta se ridică la suprafaţă, sistemul de desalinizare elimină sarea din apă, iar congelatorul transformă apa în plute de gheață. După aceea, vasul este din nou scufundat în apă și procesul este reluat.


Cercetătorii sînt siguri că o flotă permanentă de submarine formatoare de gheață ar putea crea suficiente aisberguri cu o lățime de 25 de metri pentru a păstra stratul de gheață a planetei. Faris Rajak Kotahatuha, manager de proiect, consideră că este o completare a eforturilor continue de reducere a emisiilor.


„Pentru a opri încălzirea globală, desigur, trebuie să reducem emisiile de carbon la nivel mondial. În același timp, trebuie depuse alte eforturi pentru menținerea atmosferei ”, a spus el. Cu toate acestea, reducerea emisiilor de carbon ar trebui să rămînă o prioritate în întreaga lume.”
Unii oameni de știință s-au arătat sceptici faţă de concept noului submarin. „Cine le va construi, de cîți bani va fi nevoie? Vor folosi surse de energie curate? Dacă nu, atunci combustibilii fosili vor face mai mult rău atmosferei decît efectele benefice ale acestor nave", a declarat Mark Serrez, directorul Centrului Național de Date pentru stratul glacial din Colorado.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load