Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Europa e în prag de „catastrofă” din cauza riscurilor climatice

11 mar. 22:30   Externe
3069 0

Europa s-ar putea confrunta cu situaţii ''catastrofale'' în cazul în care nu evaluează riscurile climatice cu care se confruntă, multe dintre acestea aflîndu-se deja la un nivel critic, a avertizat luni Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează Agerpres.

"Căldura extremă, seceta, incendiile de pădure şi inundaţiile cu care ne-am confruntat în ultimii ani în Europa se vor agrava, chiar şi în scenariile optimiste privind încălzirea globală, şi vor afecta condiţiile de viaţă pe întreg continentul", a scris agenţia într-un comunicat de prezentare a primului său raport privind evaluarea riscurilor climatice în Europa, transmite Digi24.

"Aceste evenimente reprezintă noua normalitate", a insistat directoarea AEM, Leena Ylä-Mononen, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Ele trebuie să reprezinte, de asemenea, un semnal de alarmă", a precizat ea.

36 de riscuri climatice majore pentru Europa


Studiul enumeră 36 de riscuri climatice majore pentru Europa, dintre care 21 necesită o acţiune imediată şi opt un răspuns de urgenţă. Printre acestea se numără, în primul rînd, riscurile asociate ecosistemelor, în special celor marine şi costiere.

Spre exemplu, efectele combinate ale valurilor de căldură marină, ale acidificării oceanelor şi ale epuizării oxigenului din mări şi ale altor factori antropogeni (poluare, pescuit şi altele) ameninţă funcţionarea ecosistemelor marine, se arată în raport.

"Rezultatul poate fi o pierdere substanţială a biodiversităţii, inclusiv evenimente de mortalitate în masă", potrivit raportului.

Pentru AEM, prioritatea este ca guvernele şi populaţiile europene să recunoască în unanimitate riscurile şi să accepte să facă mai mult, mai repede.

"Trebuie să facem mai mult şi să avem politici mai puternice", a insistat Ylä-Mononen.

Sudul Europei este cel mai expus la riscuri climatice

Cu toate acestea, agenţia a recunoscut "progresele considerabile" realizate "în înţelegerea riscurilor climatice (...) şi în pregătirea pentru acestea".

Pentru AEM, regiunile cele mai expuse la riscuri sînt sudul Europei (incendii, penuria de apă şi efectele acesteia asupra producţiei agricole, impactul căldurii asupra muncii în aer liber şi a sănătăţii) şi în zonele costiere şi de joasă altitudine (inundaţii, eroziune, intruziunea apei sărate). Cu toate acestea, nordul Europei nu este scutit de riscuri, a subliniat instituţia, după cum o demonstrează recentele inundaţii din Germania sau incendiile de pădure din Suedia.

3
0
0
6
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?