X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Legătură mortală: poluarea cu plastic și schimbările climatice

22 mar. 02:00   Ştiinţă şi IT
1346 0

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a descoperit o legătură inextricabilă între încălzirea globală și poluarea cu plastic, formînd un "cerc vicios" în care fiecare problemă o amplifică pe cealaltă.

Oamenii de știință suedezi avertizează că acest ciclu interactiv agravează încălzirea globală, degradarea materialelor și acumularea de deșeuri de plastic, precum și scurgerea de substanțe toxice în mediul înconjurător. Potrivit lui Xinfeng Wei, de la Institutul Regal de Tehnologie KTH din Stockholm, creșterea temperaturilor globale duce la o descompunere mai rapidă a materialelor plastice, ceea ce sporește cererea de produse noi și, în consecință, crește emisiile de gaze cu efect de seră.

Experții avertizează că există un ciclu de auto-reforțare între schimbările climatice și poluarea cu plastic. Pe măsură ce temperaturile cresc, proprietățile materialelor plastice se deteriorează, ceea ce duce la înlocuirea mai frecventă a produselor și la creșterea producției, ceea ce, la rîndul său, sporește consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră. OCDE estimează că materialele plastice au reprezentat 3,4 % din emisiile globale de gaze cu efect de seră în 2019, o cifră care s-ar putea mai mult decît dubla pînă în 2060. Proprietățile deteriorate ale materialelor plastice duc, de asemenea, la creșterea emisiilor de substanțe nocive, cum ar fi compușii organici volatili și substanțele chimice toxice, ceea ce se adaugă la poluarea mediului.

Experții subliniază necesitatea de a depune eforturi comune în toate sectoarele pentru a combate problema poluării cu plastic și a încălzirii globale. Aceasta include nu numai dezvoltarea de noi tehnologii și materiale, ci și o schimbare a conștiinței publice și soluții durabile la toate nivelurile.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?