Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Numele celebrului fotbalist a devenit un nou cuvînt în limba portugheză

27 apr. 2023,, 19:00   Sport
2171 0

Pseudonimul fotbalistului brazilian Edson Arantes do Nascimento, triplu campion mondial de fotbal, cunoscut sub numele de Pele, a fost inclus într-o versiune actualizată a dicționarului de limbă portugheză Michaelis. Despre aceasta a relatat miercuri portalul Globo Esporte.

Plăcuța comemorativă, care marchează apariția noului cuvînt în dicționar, a fost înmînată miercuri familiei fostului fotbalist în cadrul unui forum sportiv din Sao Paulo. Pe ea este imprimat sensul neologismului: "ceva extraordinar, care se remarcă prin calitățile sau valoarea sa, incomparabil, așa cum a fost Pele - Edson Arantis do Nascimento (1940-2022), considerat cel mai mare sportiv al tuturor timpurilor", relatează tass.

După cum consideră autorii articolului din dicționar, în acest fel ei nu fac decît să fixeze practica lingvistică existentă, deoarece numele marelui brazilian este folosit de mult timp ca nume fictiv. Porecla lui Pele a fost introdusă în dicționar de către Fundația Pele, care deține drepturile asupra numelui de joc al fostului fotbalist, decedat la sfîrșitul anului trecut după o lungă boală. Organizația, care gestionează moștenirea acestuia, a desfășurat o campanie pe rețelele de socializare pentru a-și susține inițiativa, care a strîns peste 125.000 de semnături. Neologismul va apărea și în edițiile viitoare ale versiunii tipărite a dicționarului.

Pele a murit la 29 decembrie 2022 într-un spital privat din São Paulo, unde fusese internat după ce a suferit probleme de sănătate cauzate de un cancer rectal în stadiu avansat. Avea 82 de ani. În Brazilia a fost decretat un doliu de trei zile.

0
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?