X 

Rezervele de stat de grîu ar putea fi majorate

10 aug. 2022,, 07:46   Societate
3014 0

Agenția Rezerve Materiale (ARM) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a modificat Planul de achiziții publice a rezervelor de stat și de mobilizare pentru anul 2022.

Conform modificărilor din acest Plan pentru achiziţia de grîu alimentar în rezerva de stat este prevăzută alocarea a unei sume de peste 200 milioane de lei, de 100 ori mai mult decît era prevăzut iniţial la începutul anului, transmite Mold-street.com.

Agenţia ar urma să anunţe o licitaţie publică în acest sens, dar nu dezvăluie cantitatea de grîu alimentar pe care o doreşte să o achiziţioneze.

La un preț de 5 lei pentru un kilogram, apoi ar putea fi cumpărate circa 40.000 de tone, doar că în prezent costul grîului alimentar pe piață este de circa 5,50 lei, iar producătorii agricoli așteaptă un preț de circa 6 lei pentru un kilogram de grîu din recolta nouă.

Expertul de pe piața cerealelor Iurie Rija susține că achiziția unei cantități mai mari de grîu alimentar pentru rezerva de stat este o idee bună.


"În condiţiile în care secetele devin tot mai frecvente, este corect ca statul să facă rezerve mai mari de grîu. Este un pas benefic pentru securitatea alimentară a ţării", a declarat Iurie Rija pentru Mold-Street.com.

Potrivit lui în acest an recolta de grîu este de o calitate bună şi respectiv preţul ar urma să fie unul pe măsură.

Conform estimărilor autorităţilor în acest an recolta de grîu ar fi de circa 800.000 tone, aproape la jumătate faţă de anul trecut.

Pentru necesităţile ţării sînt suficiente circa 350.000 de tone, inclusiv şi pentru producţia de alcool, respectiv restul ar putea merge la export.

Cît grîu este în rezerva de stat este o informaţia confidenţială, dar anterior se vehicula o cifră de circa 70.000 de tone. Astfel că în urma acestei proceduri de achiziţie rezervele ar putea depăşi 100.000 de tone.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?