Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Cum să obții pînă la 10 tone de grîu de pe un hectar de teren anterior neproductiv

14 ian. 02:00   Externe
2244 0

De mai bine de 10 ani, un fermier care, cu ajutorul unui consilier agricol, a reanimat lanurile necultivate preconizate pentru grîu, se bazează pe aprovizionarea cu compost verde oferit de municipalitate și surprinde pe toată lumea cu randamente ridicate.

Portalul AgroXXI.com a aflat o istorie interesantă relatată de cea mai importantă companie de agroconsultanță și cercetare agricolă din Marea Britanie în gospodăria agricolă Agrii, deoarece proiectul de cultivare a grîului și a compostului este realizat cu ajutorul agronomului firmei.

Din 2002, compostul verde a fost un element important al afacerii agricole mixte a lui Mark Humphrey, a cărui fermă este situată în cartierul rural Maid's Morton de la periferia orașului Buckingham.

Compostarea selectivă a deșeurilor de grădină colectate de municipalitate timp de mai bine de zece ani a oferit o diversificare valoroasă pentru cele 100 de hectare ale fermei și a transformat în mod radical solurile de pietriș, anterior neproductive.

Proiectul de compostare verde a avut un succes atît de mare, încît un teren considerat cîndva potrivit doar pentru pășunatul ovinelor pe orz furajer produce acum recolte de grîu moale de peste 10 tone/ha și 38 de tone/ha de porumb. Între culturile de grîu și porumb, fermierul cultivă napi furajeri de primăvară pentru hrana mieilor.


După cum explică Greg Taylor, agronomul Agrii, practica compostării verzi ajută la economisirea semnificativă a cheltuielilor pentru îngrășăminte prin faptul că nu sînt utilizați fosfați și potasiu suplimentar, precum și prin reducerea cu o treime a aplicării de azot, fără a compromite calitatea cerealelor.

"Acum este recunoscut pe scară largă faptul că solurile sănătoase, cu o populație mult mai mare de rîme, facilitează foarte mult obținerea unei recolte bune, cu atît mai mult în sezoanele secetoase. Trecerea noastră la compostare a fost determinată de dorința de a diversifica utilizarea terenurilor, de a îmbunătăți solul și de a reduce costurile pentru îngrășăminte.

Am primit primele noastre deșeuri verzi de la Consiliul Buckinghamshire și de la peisagiștii locali în 2003 și de atunci acestea au fost livrate la fermă în mod regulat, contra cost, pe tot parcursul verii. Descărcarea are loc la un depozit special de compost de mari dimensiuni, cu suprafață dură. Aici, materialul rezultat este mărunțit și depozitat în grămezi de 250-300 de tone, întors săptămînal timp de șase săptămîni și apoi cernut până la o grosime mai mică de 28 mm", spune fermierul Mark Humphries.

În timpul producerii compostului bogat în substanțe nutritive, materialul pierde aproximativ o treime din greutate, apoi fermierul păstrează o parte pentru el și vinde restul vecinilor pentru o sumă modestă. Compostul este aplicat inițial pentru porumb în luna aprilie, în proporție de 20 de tone/ha, și este introdus în pămînt cu ajutorul unor discuri înainte de semănat, în prima săptămînă din luna mai.

Analizele arată că un astfel de compost conține 200 kg/ha de azot, dar numai 10 la sută este disponibil în primul an. Totuși, acest lucru înseamnă că doza de azot din îngrășăminte pentru porumb poate fi redusă de la 100 kg/ha, cât este în mod tradițional, pînă la 80 kg/ha. În rotația ulterioară pentru grîu, azotul rezidual reprezintă nutriția de pornire, precum și o serie de servicii ale solului benefice pentru randamentul culturii.

"Astăzi putem spune cu încredere că acest compost este extrem de benefic pentru grîul nostru, randamentul căruia este în medie puțin peste 10 tone/ha pe solurile unde randamentele sînt de obicei sub 7-8 tone/ha. Semănăm aici soiul Crusoe - acesta are nevoie de aproximativ 300 kg N/ha pentru a da randament, dar noi obținem randamente comparabile cu o economie de 100 kg N/ha.

Acest lucru l-a ajutat pe Mark să transforme terenurile sărace și nesigure în terenuri arabile cu productivitate constantă. În același timp, a îmbunătățit semnificativ reținerea apei în timpul verii, a redus riscul de compactare din toamnă la recoltarea porumbului, a protejat capacitatea grîului de a-și menține randamentul prin asigurarea unei bune înrădăcinări și a menținut indicii de fosfat și potasiu din sol cu mult peste 2 fără îngrășăminte suplimentare", conchide Greg Taylor.

Napii la fermă sunt plantați imediat după recoltarea grîului, la începutul lunii august, utilizînd azotul rezidual pentru un start cît mai bun. La rândul lor, napii constituie o hrană excelentă pentru îngrășarea mieilor și oferă, de asemenea, o acoperire valoroasă la începutul iernii, reducînd la minimum spălarea substanțelor nutritive, protejînd în același timp suprafața solului și menținînd structura acestuia.

Și, bineînțeles, animalele care pasc adaugă în sol materie organică suplimentară valoroasă, ceea ce este extrem de benefic pentru productivitatea tuturor culturilor.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?