COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Peter Michalko: Deportarea profesorilor turci a distrus încrederea cetățenilor în sistemul judiciar

Peter Michalko: Deportarea profesorilor turci a distrus încrederea cetățenilor în sistemul judiciar

Deportarea profesorilor turci din Moldova în 2018 "a distrus încrederea cetăţenilor în forţele de ordine ale RM", a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

El a declarat luni, în cadrul "Dialogurilor europene" o astfel de "încălcare a drepturilor omului este inadmisibilă", transmite infotag.md

"Acest act a distrus încrederea cetăţenilor în forţele de aplicare a legii. Deoarece a avut loc o astfel de încălcare, care a distrus mai multe vieţi, este necesar să ne clarificăm cu cei care au participat la acest lucru, astfel încît oamenii să poată fi siguri că acest lucru nu se va mai întîmpla ", a spus Mikhalko. De asemenea, el a abordat tema "furtului miliardului", numindu-l unul dintre "principalele motive de îngrijorare", nu numai pentru partenerii de dezvoltare, ci şi "pentru cetăţenii care aşteaptă ca făptaşii să fie aduşi în faţa justiţiei şi banii restituiţi Republicii Moldova".

"Este foarte important ca cei responsabili pentru furt să fie pedepsiţi. Acest lucru va testa credibilitatea sistemului de justiţie. Dar pînă acum, niciunul dintre cei implicaţi nu se află la închisoare. Şi vedem cum procesele din acest caz sînt amînate de zeci de ori. Acest lucru nu va spori în niciun caz încrederea cetăţenilor", a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, pentru UE "este foarte important ca partenerii din Republica Moldova să demonstreze o voinţă politică reală" cu privire la implementarea reformei justiţiei.

"Pentru că în acest fel ţara va avansa mai repede. Justiţia joacă un rol fundamental în acest sens, oamenii ar trebui să se simtă egali în faţa legii, ar trebui să ştie că nu există oficiali corupţi în instanţe sau la procuratură. Acesta este unul dintre standardele de bază ale societăţii moderne, în care se respectă principiul statului de drept. Fără aceasta, cetăţenii îşi pierd încrederea în instituţiile statului şi nu numai în ele. Investitorii din Moldova nu sînt îngrijoraţi de impozite, ci de problemele sistemului judiciar. Cînd vedeţi cum oficialii cu probleme de integritate se întorc în sistemul de justiţie, obţin posturi de mare responsabilitate, acest lucru dă un semnal prost, subminează încrederea în orice reformă", a spus diplomatul.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load