Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Dan Perciun: Avem mii de profesori care lipsesc în sistemul educațional

12 apr. 14:30  
973 0

În sistemul educațional din Republica Moldova există un deficit de 7 000 de cadre didactice. Anual, doar 250 de tineri din 1 000 de absolvenți la pedagogie merg să activeze în școli. Aceste date au fost anunțate de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune, notează Noi.md.

Ministrul a menționat că deficitul de cadre didactice este și consecința unei rețele școlare pe care o avem.

„Cînd ne ambiționăm să oferim profesor de chimie, de biologie, de matematică, de fizică, într-o școală cu șase elevi, generează un deficit. Avem 7 000 de profesori care lipsesc în sistem, dacă ar lucra toată lumea doar pe o normă didactică și n-ar avea suprasarcini. Ne preocupă să facem în așa fel încît să reducem din deficitul mare de cadre didactice. Încercăm să atragem cît mai mulți tineri specialiști și să îi menținem pe cei care sînt în sistem”, spune Dan Perciun.

Potrivit lui Dan Perciun, ne-ar trebui 30 de ani în ritmul actual, pentru a acoperi deficitul de cadre didactice, dacă nu se îmbolnăvește și nu se pensionează nimeni. De asemenea, acesta a menționat că o componentă a acestei probleme este salariul, transmite diez.md.

„Anul trecut am majorat salariul cadrelor didactice cu 15 %, s-a majorat valoarea de referință de la 2 000 la 2 300 de lei, a fost o plată unică de 5 000 de lei, s-au majorat sporurile specifice. Un salariu al unui tînăr specialist astăzi este de 10 000 lei brut, al unui profesor cu experiență, cu grad didactic superior, poate ajunge la 14 000 – 15 000 lei pentru o normă didactică”, spune Dan Perciun


Problema salariilor este una importantă, sîntem în discuții cu Sindicatele și vedem ce reușim să mai facem în 2025.

„Vreau să asigur pe toată lumea că la minister conștientizăm că trebuie să facem aceste investiții și încercăm să convingem și Ministerul Finanțelor și alți parteneri despre acest lucru”, spune Dan Perciun.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?