X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Observatorii din CSI: Alegerile din Moldova au fost "libere şi deschise"

31 oct. 2016,, 14:20   Politică
2418 2
Наблюдатели из СНГ: Выборы прошли в открытой и свободной атмосфере
Foto: trm.md

Observatorii din Adunarea Interparlamentară (IPA) a statelor membre CSI au recunoscut alegerile prezidenţiale din Moldova drept "libere, concurenţiale şi deschise".


Șeful misiunii, Alexei Sergheev, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că au existat mici încălcări, dar, în general, alegerile s-au desfăşurat în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

"Organizarea alegerilor s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă şi liberă. Cu satisfacţie menţionăm participarea activă a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Moldovei. Noi am reuşit să primim răspuns la toate întrebările, fiind prezenţi la 267 de secţii în 12 comisii de circumscripţie. Experţii noştri au urmărit procesul alegrilor şi în patru comisii peste hotare – la Baku, Minsk, Moscova şi Sankt-Petersburg. Cu excepţia unor mici defecţiuni la calculatoare, pretenţii la activitatea personalului şi alegătorilor nu sînt", a menţionat el.

Sergheev a evaluat pozitiv activitatea CEC şi în perioada de recepţionare a documentelor, menţionînd caracterul adecvat al activităţii la examinarea plîngerilor concurenţilor.

"În total, la CEC au fost depuse 33 de sesizări. Dintre acestea doar două plîngeri nu au fost examinate la ziua alegerilor. Este un rezultat bun al intervenţiei operative la examinarea cererilor", a spus el, mulţumind şi Ministerului Afacerilor Interne al RM, care a raportat despre 72 de încălcări cu caracter electoral.

"Aceste încălcări nu sînt atît de importante şi se referă, în principal, la plasarea materialelor campaniei electorale în locuri neautorizate. A fost un caz cînd un cetăţean a încercat să părăsească secţia de votare cu buletinul de vot. De asemenea, a fost depistat un cetăţean cu două buletine de vot. Observatorii naţionali au reacţionat imediat la toate încălcările în ziua alegerilor. Au fost peste 3 mii de astfel de observatori, care au controlat cu atenţie procesele electorale", a spus Sergheev.

Membrul CEC al Federaţiei Ruse Alexandru Kinev a anunțat că observatorii din CSI vor participa şi la al doilea tur al alegerilor din 13 noiembrie.

"Fiecare dintre noi şi-a însemnat data de 13 noiembrie în calendar. Sper că şi turul doi se va desfăşura în aceeaşi atmosferă deschisă şi dinamică", a spus el.

Kinev a menţionat nivelul înalt al activităţii sistemului automatizat "Alegeri" în Moldova.

"Chiar şi în Federaţia Rusă nu există deocamdată un astfel de sistem. La noi datele sînt transmise doar de la comisiile de circumscripţie în baza de date a CEC-ului. La voi acestea sînt transmise de la secţiile de votare la CEC, evitînd intermediarii, ceea ce asigură un grad mai înalt de securitate a datelor", a spus el, calificînd această parte a activităţii CEC a RM drept "o experienţă foarte pozitivă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?