Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Aplicația, lansată de CEC, pentru moldovenii cu drept de vot aflați în străinătate

28 mai. 16:30   Societate
2880 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat, astăzi, aplicația on-line cu privire la înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024.

Astfel, pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova vor accesa pagina web www.inregistrare.cec.md, notează Noi.md.

Aplicația conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda.

Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel tîrziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024.

Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale administrate de CEC sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup.


În ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sînt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor în vederea organizării secțiilor de votare în străinătate, fiind unul dintre cele trei criterii stabilite de legea electorală, împreună cu informații despre dinamica participării alegătorilor la ultimele 3 scrutine naționale și datele oferite de Ministerul Afacerilor Externe privind numărul și locul aflării cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.

Amintim că recent Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova prin care a contestat Legea cu privire la votul prin corespondență, aprobată de majoritatea PAS.

2
2
0
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?