X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Cine este noul președinte al Vietnamului

22 mai. 14:00   Externe
2935 0

Adunarea Naţională (parlamentul) din Vietnam a aprobat miercuri numirea ca preşedinte al ţării a ministrului securităţii publice, To Lam, la aproape două luni după demisia lui Vo Van Thuong din funcţia de şef al statului în cadrul unei campanii anticorupţie, relatează dpa.

To Lam devine astfel cel de-al treilea preşedinte al Vietnamului în mai puţin de un an şi jumătate, într-o ţară cunoscută altfel pentru stabilitatea sa politică. Lam, al treilea cel mai puternic om de stat din Vietnam, alături de liderul partidului şi de premier, este considerat a fi de orientare dură, avînd în vedere că în cursul mandatului său de ministru al securităţii publice au fost arestaţi numeroşi disidenţi şi bloggeri, scrie Agerpres.

La un an după ce şi-a preluat postul de ministru, în 2016, omul de afaceri vietnamez Trinh Xuan Thanh ar fi fost răpit în timp ce se afla în Germania de agenţi ai securităţii vietnameze şi adus în ţară. Acest incident a afectat grav relaţiile diplomatice dintre Germania şi Vietnam şi a determinat guvernul german să-şi suspende parteneriatul strategic cu Vietnamul, aminteşte dpa.

În noiembrie 2021, To Lam şi-a atras un val de ironii după ce pe internet a circulat o filmare în care este văzut mîncînd din mîna celebrului chef Salt Bae o friptură cu foiţă de aur în valoare de cîteva mii de dolari, în timpul unei deplasări în Marea Britanie care a cuprins şi o vizită la mormîntul lui Karl Marx.

Duminică, un purtător de cuvînt al Adunării Naţionale a declarat presei că Lam va rămîne şi ministru al securităţii, anunţ ce a creat controverse, unii susţinînd că legea fundamentală a ţării nu permite cumularea celor două funcţii. To Lam a fost în cele din urmă schimbat din funcţia de ministru, înainte de a fi confirmat ca preşedinte, miercuri.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?