X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Votul prin corespondență: Legea este contestată, iar CEC lansează o aplicație

27 mai. 14:26   Societate
4138 1

Comisia Electorală Centrală (CEC) va lansa marți aplicația online cu privire la Înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care, în ziua alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, se vor afla în străinătate.

Aplicația conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență pentru alegătorii din țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, notează Noi.md.

Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale administrate de CEC sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup.

Scopul înregistrării prealabile este acela de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor, pentru a organiza secții de votare în străinătate.

Datele înregistrării prealabile reprezintă unul dintre temeiurile complementare utilizate de Comisia Electorală Centrală pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate.


Amintim că recent Vlad Bătrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a depus o sesizare la Curtea Constituțională a Republicii Moldova prin care a contestat Legea cu privire la votul prin corespondență, aprobată de majoritatea PAS.

6
1
0
0
37

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?