Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Un judecător vizat în dosarul "Laundromat" va primi despăgubiri de la stat

21 mai. 10:45   Societate
2466 0

Unul dintre magistrații vizați în cunoscutul dosar Laundromat, Serghei Popovici, ar putea primi despăgubiri de 850 de mii de lei de la stat după ce a fost scos de sub urmărire penală pe capătul de acuzare privind complicitate la spălare de bani.

Judecătorul a cîștigat procesul civil intentat împotriva Ministerului Justiției în baza Legii 1545 privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale procurorilor.

La 4 aprilie curent, Judecătoria Chișinău a obligat statul să-i achite lui Serghei Popovici 850 mii lei. Decizia instanței nu a fost făcută publică, notează Noi.md cu referire la tv8.

Serghei Popovici este magistrat la Judecătoria Comrat. În 2016, Popovici, împreună cu alți 14 judecători implicați în Laundromat au fost arestați. Erau învinuiți de complicitate la spălarea a 20 de miliarde de dolari.

În 2020, ei au fost scoși de sub urmărire penală. Anume această decizie a fost declanșatorul pentru cererile depuse de Popovici și alți colegi ai săi de restabilire în sistem.


Recent, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a obligat statul să-i achite judecătorului Serghei Popovici 850 de mii de lei, iar anterior, în ianuarie 2023, judecătorii au obligat statul să-i achite și salariul ratat în perioada în care a fost suspendat din funcție de 1 milion și 200 de mii de lei. Ministerul Justiției a contestat decizia la Curtea de Apel.

Serghei Popovici mai este judecat pe un alt dosar legat de Laundromat. Este învinuit de pronunțarea unor decizii contrare legii, prin care a legalizat 1,2 miliarde de dolari. Dosarul se află de 7 ani pe masa judecătorilor și se apropie de final.

2
3
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?