Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Precizările privind admiterea lui Gribincea la funcția de judecător CSJ

29 mai. 08:12   Societate
2453 0

„Plenul CSM a respins, ca neîntemeiată, cererea candidatului Vladislav Gribincea privind retragerea în parte a Hotărîrii CSM din 21 mai curent, revocînd Hotărîrea CSM din 21 mai 2024 privind admisibilitatea dosarului candidatului la funcția de judecător al CSJ.

Cererea înaintată de candidatul Vladislav Gribincea, prin care solicită retragerea actului administrativ individual ilegal este neîntemeiată, or, CSM a constatat că Hotărîrea Consiliului Superior al Magistraturii din 21 mai curent este una perfect legală, deoarece, potrivit art. 143 alin.2 din Codul administrativ, legalitatea se verifică reieșind din situația care exista la data emiterii actului administrativ”. Mai multe precizări a făcut instituția marți seara, 28 mai curent, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Reiterăm că, la data emiterii actului administrativ candidatul Vladislav Gribincea nu a prezentat un certificat medical valabil, care ar atesta întrunirea condițiilor pentru a candida la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Conform art. 170 alin. 5 și 6 din Codul administrativ, ce reglementează revocarea unui act administrativ, CSM, ca autoritate ce exercita activitatea administrativă, este în drept și din oficiu să dispună revocarea unui act administrativ, dacă sînt întrunite condițiile prevăzute de lege”, scrie în comunicat. „Astăzi, Plenul a dispus de un certificat medical ce exista inclusiv la data la care Vladislav Gribincea trebuia să-l prezinte Consiliului. CSM a reieșit din situația că persoana în cauză a menționat că îi este incertă situația ce ține de trecerea controlului medical respectiv, așteptînd să fie invitat de comisie pentru trecerea controlul medical”.

Totodată, CSM a fost convins de faptul că anterior cînd Vladislav Gribincea a participat la un concurs pentru ocuparea funcției de Procuror general, procedura de evaluare medicală a fost efectuată centralizat, iar candidatul nu a ridicat îndreptarea de la CSP, deoarece instituția a expediat-o în adresa comisiei.

„Toate acestea, raportate la norma din Regulamentul cu privire la selecția judecătorilor la CSJ, ce nu reglementează expres ridicarea personală de candidat a acestei îndreptări, au fost suficiente pentru a constata că de fapt persoana în cauză are un certificat medical pe care îl avea și la data, la care urma să îl prezinte, doar că din eroare nu a fost prezentat Consiliului Superior al Magistraturii. În asemenea condiții, fiind prezentate și recomandările solicitate anterior, folosindu-se de dreptul discreționar, ce este atribuit membrilor CSM, inclusiv din perspectiva Codului administrativ, ar fi inechitabil de a folosi un asemenea motiv pentru inadmisibilitatea participării candidatului la următoarea etapă. În concluzie, în vederea evitării oricărui formalism excesiv, CSM a dispus din oficiu revocarea actului administrativ”, se încheie comunicatul de presă.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?