Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Imagini spectaculoase: Hubble a fotografiat răsăritul unei stele

18 mai. 00:30   Externe
4348 0

Telescopul spațial Hubble a trimis pe Pămînt o nouă imagine care surprinde răsăritul unei stele asemănătoare cu Soarele nostru.

Noua imagine arată un sistem stelar triplu situat la aproximativ 550 de ani lumină de noi.

Aceste trei stele strălucesc în cavitatea nebuloasei, luminând norii din jur. Ele sînt cunoscute sub numele de HP Tau, HP Tau G2 și HP Tau G3.

HP Tau (în nor și deasupra trio-ului central) este clasificată ca steaua Taurus T. Este o stea variabilă tînără, care nu a început încă fuziunea nucleară, dar care începe deja să se dezvolte într-o stea cu hidrogen similară cu Soarele nostru, relatează Noi.md cu referire la unian.

Stelele T Taurus sînt de obicei mai tinere de 10 milioane de ani și pot fi găsite adesea în norii de gaz și praf din care s-au format. Ca referință, Soarele nostru are o vîrstă de 4,6 miliarde de ani.


Potrivit oamenilor de știință, luminozitatea stelei variabile se schimbă în timp. Acestea au atît fluctuații periodice, cît și aleatorii ale luminozității.

Modificările aleatorii pot fi cauzate de erupțiile de la suprafață, în timp ce modificările periodice se pot datora rotației petelor solare gigantice care apar și dispar din cîmpul de vedere.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?