X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Vom avea parte de o surpriză pe cer

31 mar. 04:00   Ştiinţă şi IT
1732 0

O nouă stea a apărut pe cer în urma unei explozii cosmice la o distanţă de aproximativ 3.000 de ani-lumină.

Noua stea este o combinație între două: Pitica Albă și însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrînită, scrie antena3.ro.

Un dans celest între două stele situate la o distanţă de aproximativ 3.000 de ani-lumină va avea drept rezultat o strălucire atît de puternică încît ar putea fi observată cu ochiul liber timp de mai multe zile, conform astronomilor.

Explozia, un eveniment ce poate fi observat o dată în viaţă în sistemul T Coronae Borealis, va da senzaţia apariţiei unei noi stele, ce străluceşte puternic pe cerul nopţii, înainte de a dispărea din nou pentru alţi 80 de ani.

Dr. Daniel Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Nottingham Trent din Regatul Unit, a declarat că acest tip de eveniment ceresc se numeşte novă, un fenomen care constă în creşterea rapidă a strălucirii unei stele.


„Vom avea parte de o surpriză, avînd parte de o aşa-zisă nouă stea pe cer. T Coronae Borealis nu este, de fapt, o singură stea, ci o stea binară, deci două stele care orbitează una în jurul celeilalte. Ceea ce face ca această pereche să fie specială este că, din cînd în cînd, îi creşte enorm strălucirea, devenind vizibilă cu uşurinţă pentru noi”, a declarat Brown.

Steaua mai masivă dintre cele două este o pitică albă, care „poate îngloba aproximativ aceeaşi masă ca Soarele nostru într-un volum la fel de mare ca cel al Pămîntului”. Însoţitoarea sa, o gigantă roşie îmbătrînită, s-a extins şi varsă constant materie spre pitica albă.

O dată la 80 de ani, pitica albă adună suficient material pentru a se aprinde într-o explozie termonucleară, sporindu-şi incredibil de mult luminozitatea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?