X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Valeri Lițkai: Demarcarea hotarului cu Transnistria nu va îndreptăți așteptările Ucrainei

18 iun. 2014,, 13:38   Societate
4708 1
Foto: omg.md
„Atunci cînd în politică vine un nou val de politicieni, aceștia sînt plini de ambiții și deciși să facă lucruri mari, să schimbe lumea și să rămînă în istorie. De regulă, incompetența și ardoarea lor duc la rezultate total opuse. Numai că de suferit întotdeauna are doar poporul de rînd”. Astfel a comentat pentru NOI.md fostul ministru de Externe al nerecunoscutei RMN, Valeri Lițkai, decizia Radei Supreme a Ucrainei de a închide punctele de trecere pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

Interlocutorul a explicat că acum locuitorii din stînga Nistrului care dețin pașapoarte moldovenești pentru a ajunge în Ucraina vor trebui să facă un ocol considerabil: sau prin nordul Moldovei, sau pe la Palanca, prin sud. Exact la fel vor trebui să procedeze și cetățenii ucraineni care vor dori să călătorească în Moldova.

„Scopul principal al autorităților de la Kiev, de a închide căile de acces pe teritoriul Ucrainei pentru elemente rău intenționate, nu va fi atins, or, în acest caz va trebui închis întreg hotarul cu Moldova. Acest pas negîndit pînă la capăt va crea numai probleme cetățenilor de rînd și grănicerilor de la punctele de trecere respective”, consideră Lițkai.

Șeful Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Balan, a comentat laconic decizia autorităților ucrainene.

„Este dreptul suveran al unui stat independent de a demarca hotarele în situația creată. După toate probabilitățile, autoritățile Ucrainei văd un pericol la hotarul cu Transnistria. Dar nu trebuie de crezut că toate acestea se vor produce imediat. Este vorba despre un proces complicat și costisitor. Nu întîmplător Ucraina a solicitat SUA și UE asistență financiară pentru consolidarea capacităților de apărare a hotarelor ei cu Rusia”, a menționat Balan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?