Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Expert: Condamnarea la închisoare a judecătorului din Telenești este praf în ochii europenilor

9 apr. 2014,, 14:54   Societate
3125 2
Foto: timpul.md
Sentința pronunțată ieri de Judecătoria Buiucani prin care un magistrat din Telenești a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare nu va genera niciun fel de schimbări în sistemul judecătoresc din Republica Moldova. De acest lucru se arată convins fostul judecător la Curtea Constituțională, avocatul Gheorghe Susarenco, care a menționat pentru NOI.md că decizia anunțată ieri este o încercare eșuată de a demonstra oficialilor europeni că în țară au loc reforme.

„Nu cred că e relevant acest exemplu, se cunosc cazuri și mai grave, cînd judecătorii care nu și-au declarat averile dețin case și mașini de milioane, în timp ce s-au agățat de acest judecător pentru 200 de dolari. E un caz mai mult pentru presă, despre care lumea va vorbi vreo trei zile, iar apoi va fi dat uitării. Nu s-a schimbat nimic de fapt în sistemul judecătoresc. E un fel de praf în ochi în fața oficialilor europeni ca să arate că aparent se fac reforme în sectorul justiției”, a explicat Susarenco.

În opinia juristului, sistemul de justiție din Republica Moldova nu funcționează eficient, iar prin condamnarea unui judecător lucrurile nu se vor schimba în bine. În acest sens, Susarenco afirmă că schimbările trebuie inițiate de clasa politică.

„Ca să se schimbe ceva în justiție, e nevoie de curățarea sistemului, excluderea judecătorilor vechi din sistem. Trebuie să luăm exemplu de la România, care a avut o problemă similară. Trebuie să se facă ordine țară, iar această ordine să înceapă de la clasa politică”, a remarcat Susarenco.

Precizăm că ieri magistratul Gheorghe Popa din Telenești a fost condamnat la șapte ani de detenție, după ce a luat mită 200 de dolari pentru a clasa un dosar. Magistratul a declarat că a fost victima unei provocări și că va contesta sentința la Curtea de Apel Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?