Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Parlamentul a majorat indemnizaţiile pentru anumite categorii de cetăţeni

15 mar. 2014,, 10:30   Societate
4701 0
Foto : noi.md
Parlamentul a adoptat joi legea cu privire la majorarea indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi, orfani şi bătrîni.

Potrivit agenţiei "Infotag", pentru persoanele cu dizabilităţi indemnizaţiile se vor majora cu 30%, pentru copiii cu dizabilităţi – cu 80%, pentru copiii orfani și pensionari – cu 15%.

Potrivit şefului Direcţiei politici de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Vasile Cuşca, "indemnizaţiile se vor majora în medie cu 80 de lei, cu toate că această majorare, desigur, este insuficientă".

"Sîntem nemulţumiţi de astfel de cifre, însă trebuie să ne ghidăm de realităţile noastre. În buget sînt prevăzuți 59,5 milioane de lei, care vor fi alocați pentru acordarea asistenţei pentru 55 de mii de cetăţeni", a spus reprezentantul.

Vicepreședintele legislativului, Liliana Palihovici, a propus majorarea indemnizaţiilor pentru copiii care au rămas orfani de la 15% la 25%, însă, din cauza lipsei unui aviz al Guvernului în privinţa acestei modificări şi a surselor financiare suplimentare, parlamentarii nu au putut să o adopte, indiferent de consensul tuturor forţelor politice.

Deputatul Valeriu Munteanu i-a recomandat Lilianei Palihovici să elaboreze un proiect nou, deoarece ideea sa este salutată de Partidul Liberal.

Comunista Oxana Domenti a spus că "trebuie găsite surse, deoarece nu este vorba de milioane, ci de cîteva sute de mii de lei, care pot fi alocate din bugetul de stat".

"Dacă vicespicherul renunţă la această propunere, sîntem dispuşi să o înaintăm. Vom adopta legea cu o săptămînă mai tîrziu, dar o vom pregăti în modul potrivit", a menţionat deputata.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a opinat că "Domenti face populism, trebuie să încetăm discuţiile şi să votăm pentru proiect".

În final, proiectul a fost susţinut de majoritatea voturilor deputaţilor şi a fost adoptat în a doua lectură. Indexările vor intra în vigoare începînd cu 1 aprilie 2014.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?