X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Pavlovschi: Lipsa voinței politice în lupta cu corupția este un pericol foarte mare pentru stabilitatea din Moldova

13 mar. 2014,, 09:48   Societate
3568 0
Foto: omg.md
Nemulțumirea oamenilor, care a ajuns la limita răbdării, față de nivelul înalt al corupției a fost unul din motivele tensiunilor din Ucraina, iar aceste pericol este actualmente eminent și pentru Moldova, susține fostul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Stanislav Pavlovschi, Declarația a fost făcută de fostul magistrat în cadrul conferinței ”Evenimentele din Ucraina – învățăminte pentru Moldova?”.

”Exista mai multe paralele la situația din Ucraina și Moldova. În primul rînd regimul lui Ianukovici a fost acuzat în nivelul extraordinar de mare al corupției, acest element fiind baza nemulțumirii poporului Ucrainean, iar al doilea moment era refuzul semnării acordului cu UE”, a spus Pavlovschi.

Sursa citată a subliniat că semnarea Acordului de Asociere cu UE va fi asigurată, ”dacă vom păstra stabilitatea rațională în țară”. Totodată, magistratul susține că marele pericol constă în lipsa dorinței autorităților să lupte cu corupția, ceea ce alimentează nemulțumirea moldovenilor.

”Văd un pericol mare în acest sens, deoarece nemulțumirea oamenilor a atins niște cote destul de alarmante și nu exclud că mai devreme sau mai tîrziu lumea o să vrea să-i ridice în furci pe toți cei care trăiesc în case luxoase practic la fiecare colț, pe judecătorii care umblă cu mașini luxoase, feciorii lor care violează fetele fără să fie pedepsiți etc. Cred că aici trebuie concentrat efortul și din partea guvernanților, și a opoziției, și a societății civile”, a spus sursa citată.

În context, Stanislav Pavlovschi a accentuat că în Moldova au fost create toate condițiile pentru lupta cu corupția, doar că aceste instrumente nu sînt aplicate. ”Concluzia este că lipsește dorința, lipsește ceea ce se numește voință politică. Eu cred că este în cel mai bun interes a celor care se află la guvernare și a oamenilor simple ca aceste mecanisme să lucreze. Cred că problema combaterii corupției va fi unul din cele mai importante motouri în campania politică ce urmează. Cred că vrem nu vrem problema totuși va fi rezolvată”, a concluzionat fostul judecător la CEDO.

Conferința ”Evenimentele din Ucraina – învățăminte pentru Moldova?” a fost organizată pe 11 martie la Chișinău, de Adunarea Cetățenească Helsinki din Moldova și ”International Foundation for Better Governance” din Bruxelles.

Participanții au ajuns la concluzia că în Moldova sînt prezente toate premizele care au provocat criza din Ucraina, cum ar fi ”statul captiv, controlat de grupări oligarhice, imitarea reformelor, elitele politice corupte, instituțiile democratice nefuncționale, presă subordonată fie politic, fie economic, societatea civilă slabă sau coruptă”, iar alegerile parlamentare libere și democratice sînt o șansă de a evita un ”Maidan” în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?