X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Populaţia din zona de securitate, îndemnată să-şi păstreze calmul

28 feb. 2014,, 15:40   Societate
4217 0
Foto: lenta.ru
Comisia Unificată de Control (CUC) a îndemnat populaţia să păstreze calmul în Zona de securitate pe malurile Nistrului. Potrivit agenţiei "Infotag", CUC îndeamnă autorităţile locale şi populaţia "să nu admită pe 2 martie destabilizarea situaţiei în timpul manifestaţiilor de comemorare care vor avea loc în legătură cu prilejul celor 22 de ani de la conflictul pe Nistru".

"CUC se adresează organelor de putere de pe ambele maluri cu o recomandare insistentă de a nu întreprinde măsuri pe parcursul manifestaţiilor de comemorare şi de alt gen din 2 martie, care eventual ar putea destabiliza situaţia din Zona de securitate ", se vorbeşte în adresarea delegaţiei.

Documentul conţine un apel de a da dovadă de toleranţă, informînd CUC la timp despre locul şi timpul desfăşurării evenimentelor, iar în acţiuni să se conducă de deciziile luate anterior de CUC. Reprezentantul delegaţiei Republicii Moldova în CUC, Serghei Golovaci, a subliniat că mesajul a fost aprobat în unanimitate.

"Recomandăm o dată în plus locuitorilor satelor şi oraşelor din Zona de securitate să-şi păstreze calmul pe 2 martie şi să respecte legea", a comunicat diplomatul.

Pe data de 2 martie va avea loc un şir de manifestaţii, care vor avea loc cu prilejul conflictului armat de pe Nistru.
Potrivit organizaţiei participanţilor la acţiunile militare "Tiras-Tighina", manifestaţiile, tradiţional, se vor începe cu o slujbă de pomenire în bisericile din Chişinău şi alte localităţi. Apoi, reprezentanţii Guvernului vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care vor desfăşura un marş al memoriei - din Piaţa Marii Adunări Naţionale pînă la complexul memorial "Eternitate". Lîngă monumentul "Mama Îndurerată", edificat în memoria victimelor conflictului armat de pe Nistru, va avea loc un miting de comemorare în cadrul căruia vor ţine discursuri preşedintele ţării, Nicolae Timofti, viceprim-ministrul Tatiana Potîng şi vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici, precum şi veterani şi rude ale celor decedaţi în război.

Depuneri de flori la monumentele participanţilor la conflict vor avea loc, de asemenea, în satele Doroţcaia, Coşniţa şi Varniţa.

Pe 2 martie 1992 au avut loc primele confruntări armate între formaţiunile militare ale Transnistriei şi poliţiştii moldoveni, în apropierea oraşului Dubăsari, soldate cu morţi. Această dată se consideră începutul conflictului armat din Transnistria, care s-a încheiat odată cu semnarea la 21 iulie 1992 a acordului moldo-rus. În conformitate cu acest document, în Zona de securitate de pe Nistru şi acum activează forţele pacificatoare comune, controlate de comandamentul militar unit şi de CUC.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?