X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Expert: Excluderea başcanului Găgăuziei din componenţa Guvernului este o idee nepotrivită

4 feb. 2014,, 12:42   Politică
3470 0
Foto: gzt.md
O idee mai nepotrivită decît lipsirea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, de funcția de membru al guvernului Moldovei, după desfăşurarea în autonomie a referendumurilor, este greu de inventat. Astfel a comentat propunerea enunţată de liderul PL, Mihai Ghimpu, politologul independent Vitalie Andrievschi.

Solicitat de „Infotag”, acesta a amintit că prin istoria cu aresturile şi reţinerile liderilor formaţiunilor locale autorităţile Moldovei deja au trecut.

„Experienţa arestului la Kiev a lui Igor Smirnov (şeful autoproclamatei RMN – „I”) i-a dat ceva Moldovei în afară de stabilizare şi o mai mare neîncredere în relaţiile cu Tiraspol? Represaliile nu aduc nimic decît înăsprirea grupurilor sociale. Nu este calea pe care trebuie să o urmeze un stat civilizat. Evident că Ghimpu a început campania electorală şi radicalizarea situaţiei din societate îi convine. Dar persoanele oficiale – premierul Iurie Leancă şi spicherul Igor Corman – trebuie să fie mai reţinute, mai calculate”, susține Andrievschi.

Potrivit lui, aceştia trebuie să acţioneze conform principiului „referendumul s-a încheiat – uitaţi”.

„Cel mai potrivit pas ar fi recunoaşterea publică a faptului că în diferite regiuni ale ţării sînt diverse păreri în privinţa viitorului Moldovei. Alegerea făcută de autorităţi în favoarea asocierii cu UE nu este împotriva Rusiei şi nu înseamnă ruperea relaţiilor cu un partener estic puternic. Înainte ca Acordul de asociere cu UE să intre în vigoare, autorităţile ar putea să desfăşoare un referendum naţional pe tema alegerii vectorului de dezvoltare. Ar fi onest după încheierea ciclului de alegeri parlamentare şi locale din Republica Moldova”, a opinat Andrievschi.

Politologul consideră că în privinţa lui Formuzal ar fi mai rezonabil să se acţioneze invers – a-l promova pînă la funcţia vicepremier.

„Găgăuzia, în opinia mea, cel mai mult dintre toate regiunile Moldovei este legată de Rusia. După referendumuri ar fi normal ca şeful administraţiei autonomiei, care pledează pentru Uniunea Vamală, să-și demonstreze în practică capacitatea de a soluţiona probleme concrete ale producătorilor din Moldova. Au trecut deja 7 luni de cînd nu furnizăm vinuri în Rusia. De acest aspect, din postul de vicepremier al Republicii Moldova, ar putea să se ocupe başcanul, a propus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?