X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Formuzal: Încercarea de demitere a bașcanului s-a transformat într-o tentativă de lovitură de stat în autonomie

18 noi. 2013,, 11:16   Societate
3551 4
Foto: noi.md
Trebuie evaluate acțiunile ilegale ale Partidului Democrat și prevenită uzurparea puterii de stat în Moldova de către forțele criminal-oligarhice. Un astfel de apel a adresat societății moldovenești bașcanul Găgăuziei Mihail Formuzal, subliniind că mecanismele de preluare forțată a puterii, care acum sînt aplicate în Găgăuzia, peste un an vor putea fi aplicate la nivel de republică.

Într-o declarație oficială se menționează că încercarea întreprinsă pe 15 noiembrie de un grup de deputați democrați din Adunarea Populară de a-l înlătura pe bașcanul Găgăuziei ales de popor a eșuat, întrucît inițiatorii exprimării votului de neîncredere nu au reușit să adune cele două treimi din voturile deputaților, necesare pentru începerea procedurii de demisie – pentru propunere au votat 19 deputați din necesarul de 24.

"În ciuda acestui fapt, cu încălcarea unui șir de legi ale Găgăuziei și Republicii Moldova, reprezentanții PDM au numit ilegal colegul lor de partid în funcția de bașcan interimar și au încercat să ia cu forța cabinetul guvernatorului. Astfel, putem spune că încercarea de demitere a bașcanului s-a transformat într-o încercare de lovitură de stat, care a fost dejucată de către organele de drept. În prezent eu continui să-mi îndeplinesc atribuțiile de bașcan al Găgăuziei în conformitate cu legea. În același timp, doresc să mă adresez deputaților APG cu apelul de a nu depăși cadrul legal și a nu participa la spectacole care vă înjosesc și fac de rușine Găgăuzia. Constat cu regret că reputația PDM ca organizator al numeroase atacuri raider a fost confirmată pe deplin în practică în Găgăuzia. Acțiunile la care am fost martori eu le calific drept agonie și recunoașterea propriei incapacități de a obține respectul și sprijinul cetățenilor prin mijloace democratice legitime. Comportamentul demonstrat de deputații din Partidul Democrat a discreditat complet potențialul profesional al organului legislativ al Găgăuziei și a devenit o descalificare politică pentru regizorii locali ai acestei acțiuni", se spune în declarația oficială a bașcanului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?