Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Presa: Moldova este gata să sacrifice Transnistria și Găgăuzia de dragul UE ?

4 oct. 2013,, 02:45   Politică
10240 20
Foto: nr2.ru
Transnistria și Găgăuzia nu susțin actualele autorități moldovenești în aspirațiile lor de integrarea europeană. Autoritățile de la Chișinău prea tare se grăbesc pentru a semna în noiembrie, la summit-ul de la Vilnius documentele UE privind parteneriatul asociat și zona de comerț liber cu Uniunea Europeană .

Potrivit unor experți, aceste acorduri vor impune țării obligații și nu-i vor da o șansă de a se integra în Uniunea Vamală . Mai mult decât atît - Transnistria, care este în mod oficial o parte a Moldovei și autonomia găgăuză cu un puternic sentiment pro-rus, ar putea solicita divorțul formal și final de Chișinău.

La cererea Uniunii Europene, Republica Moldova și-a consolidat granița pe Nistru pentru a înăspri controlul migrațional și control deplin asupra circulației persoanelor din Transnistria în Republica Moldova . Deputatul din partea Partidului Comuniștilor, Mark Tkaciuk, vorbesc despre unificarea țării, de fapt, pregătesc teren pentru separarea raioanelor de est.

În Găgăuzia situația este agitată. Autoritățile regionale intenționează să inițieze un referendum cu privire la politica externă a Republicii Moldova. Este cunoscut faptul că în zonele în care majoritatea populației sînt găgăuzii, populația își vede viitorul alături de Uniunea Vanală și nu Uniunea Europeană. Mihail Formuzal a declarat că plebiscitul este dreptul legitim al cetățenilor Republicii Moldova.

Expertii au avertizat autoritățile moldovene: adoptarea celor mai importante decizii - decizii cu privire la viitorul țării - fără consultarea cetățenilor a dus la pierderea de facto a Transnistrieia . Forțarea promovării oficiale a țării în Europa se poate solda cu pierderea Găgăuziei. Pentru Moldova (și așa destul de mică) asta ar însemna prăbușirea aproape totală a statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?