Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Numărul mare de locuri nesolicitate în universități denotă un colaps social-economic – opinie

22 aug. 2013,, 15:58   Societate
4420 4
Foto: open.by
După admiterea în instituțiile de învățămînt superior din acest an în universități au rămas nesolicitate peste 4000 de locuri, inclusiv 500 la specialitățile cu finanțare de la buget. Din cele aproximativ 20 de mii de locuri prevăzute pentru admiterea din acest an, au fost completate 79% (în anul 2012 – 96%).

Potrivit decanului facultății relații internaționale din cadrul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, Victor Stepaniuc, situația cu numărul mare de locuri nesolicitate în universități s-a creat din cauza reducerii numărului populației țării în general. O altă cauza constă în faptul că în acest an numărul absolvenților de liceu s-a reduc cu circa 35%. ”Evident, acești factori vor avea un impact negativ asupra situației din universități. În asemenea condiții universitățile încearcă să supraviețuiască, începe să funcționeze principiul concurenței și cadrele didactice vor rămîne fără ore. Aceasta va cauza închiderea unor catedre și specialități, însă acesta este rezultatul real al politicii promovate în republică. Toate acestea denotă un colaps social-economic în care ne-am pomenit”, a opinat specialistul.

Potrivit lui Victor Stepaniuc, fără o abordare serioasă din partea autorităților a ceea ce se întîmplă cu economia țării, această degradare, care are impact nu doar asupra sferei educației, ci și asupra altor sectoare bugetare, nu va putea fi depășită.

Tendința din ultima perioadă cînd specialitățile prestigioase, dar nesolicitate pe piața muncii, nu se confruntă cu deficit de studenți, iar facultățile cu specialități necesare rămîn cu locuri neacoperite, Victor Stepaniuc o explică prin ineficiența sistemului de măsuri întreprinse de autorități.

”Autoritățile noastre propun un număr mare de locuri cu finanțare de la buget pentru specialiștii necesari, însă nu le creează condiții favorabile de muncă, de aceea măsura este insuficientă. Dacă abiturientul știe că viitoarea profesie nu îi va asigura un trai decent și nu va fi asigurat cu condiții bune de muncă, el nu va alege această specialitate, chiar dacă ea este solicitată pe piațamuncii”, a conchis Victor Stepaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?