X 

Nouă condiții ale Uniunii Europene pentru Georgia

8 sep. 19:45   Diverse
2295 0

Georgia trebuie să îndeplinească încă nouă din cele 12 condiții pentru a obține statutul de candidat la UE.

Este declarația șefului diplomației europene, Josep Borrell, făcută de el la o conferință de presă la Tbilisi, transmite Rustavi 2.

„Comisia Europeană a prezentat 12 priorități. Ați finalizat trei dintre ele, încă nouă au mai rămas”, a spus Borrell, clarificînd că Georgia trebuie să efectueze reforme în domeniile statului de drept, drepturile omului și libertatea presei.

Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili, la rîndul său, a declarat că Tbilisi a implementat majoritatea celor 12 recomandări, trei fiind încă în lucru. Printre acestea se numără reforma judiciară și de-oligarhizarea.

Cu o zi înainte, Borrell a spus că ușa către UE este deschisă pentru Georgia, dar țara trebuie să lucreze. Potrivit acestuia, statutul de candidat „nu este ceva care este atribuit unor țări, trebuie cîștigat prin reforme serioase și conformarea cu valorile UE”.


Georgia a solicitat să adere la UE împreună cu Moldova la începutul lunii martie a anului trecut, după Ucraina. Dorința de aderare la structurile de securitate UE și euro-atlantice este consacrată în Constituția Georgiei. Garibashvili consideră că Georgia, mai mult decît Ucraina și Moldova, merită să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană, întrucît este cu „zece capete” înaintea Kievului și Chișinăului în toate domeniile.

2
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?