X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Trebuie oare să îndeplinim toate recomandările OMS?

15 iun. 2022,, 10:00 (reactualizat 15 iun. 2022,, 18:06)   Analitică
7112 0

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat statelor-membre că înceapă, din 1 ianuarie,2022, trecerea la versiunea 11, actualizată, a Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD-11). Însă un șir de experți avertizează, că în cazul ICD-11 nu totul este foarte clar, plus la inovațiile pozitive, documentul deschide calea pentru normalizarea pedofiliei (de facto, repetă calea normalizării homosexualismului) și a unui șir de alte norme și standarde, inacceptabile pentru marea majoritate a societății.

Reieșind din «noile realizări»

În a.2023 se vor împlini 75 de ani de la crearea Organizației Mondiale a Sănătății – instituție specializată ONU, la care au aderat 194 de state, funcția principală a ei fiind soluționarea problemelor internaționale de sănătate a populației de pe planetă. În anul creării sale (aprilie, 1948 ) OMS și-a asumat responsabilitatea pentru clasificarea internațională a bolilor și problemelor ce țin de sănătate (ICD) – documentul-cadru de conducere, statistic și de clasificare ,în domeniul sănătății. Pe parcurs, ICD a fost revăzut de 11 ori, necesitatea fiind condiționată de reînnoirea cunoștințelor medicale și a concepțiilor științifice.

Din 1 ianuarie,2022 OMS a recomandat să se înceapă trecerea la ICD -11. Perioada de trecerea va dura mai mulți ani, căci există destule țări care încă se mai conduc de redacția a 9-a a clasificării, nici măcar nu a 10-cea, iar experții OMS menționează că este nevoie de timp suplimentar nu doar pentru restructurarea sistemului de codificare a stărilor și fenomenelor morbide, dar și pentru conștientizarea noilor abordări și punerea lor în practică.

Apropo, lucrul asupra renovării ICD -11 a început încă în a. 2007 și include, în linii mari, peste 5000 de amendamente. La elaborarea documentului au muncit mai bine de 300 de specialiști din 55 țări ale lumii. Cei de la OMS susțin, că noua redacție ICD era necesară pentru simplificarea utilizării documentului și pentru evidența noilor realizări în medicină, știință și tehnologiile informaționale.


Pe de o parte, ICD pare să stabilească pentru toate țările norme și reguli unice de clasificare a bolilor și problemelor de sănătate, dar pe de alta răsună tot mai multe voci ale experților, care menționează influența negativă a acestei structuri medicale internaționale asupra independenței altor țări în luarea deciziilor în domeniul ocrotirii sănătății și impunerea unor reguli și principii, deseori inacceptabile, cum ar fi legiferarea homosexualității, pedofiliei și a altor tulburări psihice ale omului. Tot mai des OMS este acuzată că joacă de partea companiilor farmaceutice, grija pentru sănătatea populației planetei fiind trecută pe planul doi.

Un început bun, urmat de schimbarea agendei

Dacă luăm istoria creării Organizației Mondiale a Sănătății, vedem că ideea apariției acestei structuri a fost una foarte bună. După încheierea celui de-al Doilea război mondial problema dezvoltării medicinii era foarte acută. Țările aveau nevoie de posibilitate de a se ajuta reciproc, a dezbate abordările în medicină, a face schimb de experiență și de informații, de aceea ele s-au cooperat și au aderat la noul format de colaborare în domeniul sănătății, ceea ce era rezonabil, logic și justificat. Dar deja peste un an, în 1949, URSS și un șir de țări ale Tratatului de la Varșovia, au decis să iasă din OMS pe motiv că SUA au început să folosească platforma dată pentru promovarea propriilor interese. Atunci OMS, împotrivindu-se activ ieșirii din componența sa a Uniunii Sovietice și a grupului de țări, a recurs la confruntări scandaloase și șantaj. Peste patru ani, în 1953, pe timpul lui Nikita Hrusciov, URSS a revenit în OMS, dar experții menționează că anume de atunci Organizația mondială a sănătății «a recurs la consolidarea și înlocuirea deplină a agendei sale ».

Degradarea științei și a aparatului birocratic

În Federația Rusă – succesoarea de drept a URSS – persoanele publice, experții au început să îndemne tot mai activ conducerea țării să părăsească OMS, deoarece aceasta implementează sistematic politica de reducere a populației planetei, de legiferare a diferitor doctrine și reguli inacceptabile.

Astfel, bloggerul Alexandra Mașcova, conducătoarea organizației «За права семьи», într-o emisiune a postului TV «День» a declarat, că influența OMS are urmări negative pentru țări, afectează negativ munca funcționarilor în sfera ocrotirii sănătății.

– Nu este un secret că omenirea are întotdeauna suficiente provocări în domeniul medicinii , și ele impun anumite decizii. Nu-i vorba doar de pandemie, ci și de bolile cardiovasculare, oncologie, problemele demografice și multe altele, - argumentează A.Mașcova. – Una e dacă țara decide de sine stătător, alta – dacă cineva îi strecoară un răspuns gata. OMS înțelege perfect logica acțiunilor și psihologia funcționarilor, care nu vor să lucreze. De ce? Ei iau decizii care pot fi incorecte, iar procesul poate fi ori de lungă durată, ori nu așa de spectaculos, el cere muncă suplimentară, iar funcționarul nu dorește să o facă. Efectul secundar cel mai îngrozitor al aflării țării în OMS este degradarea aparatului birocratic medical în problema luării unor decizii de sine stătător. A fost o lovitură monstruoasă asupra științei. La ce bun să dezvoltăm ceva noi, dacă există comunitatea internațională, care se dezvoltă. La ce bun să căutăm ceva al nostru, dacă există o experiență civilizațională unică străină.

Mașcova mai susține că giganții farmaceutici profită pe seama oamenilor, cu acordul tacit al aceleiași OMS.

– În diverse țări multă lume este naivă în problema privind rolul giganților farmaceutici, crede că companiile farmaceutice muncesc în exclusivitate din mare dragoste de oameni, deoarece acolo s-au adunat băieți buni. Și refuză să creadă, că profitul giganților farmaceutici este aproape de cel al petrolului, – spune activista publică. – Mulți nu cunosc că în campaniile electorale giganții farmaceutici finanțează fără a se rușina cca 95% dintre candidații pentru structurile publice din SUA.

Tatiana Șișova, membra Comitetului de conducere a Fondului copiilor este de acord că giganții farmaceutici se străduiesc nu pentru oameni, da pentru sine.

– Companiile farmaceutice au interesul ca oamenii să fie bolnavi un timp îndelungat, iar ele să aibă tot mai mulți cumpărători pentru diferite medicamente. Chiar și în serialul american cu o istorie farmaceutică se vorbește deschis despre aceea, că nu trebuie să se meargă pe cerere, ea trebuie să fie formată, – spune T.Șișova. – Nu este un secret faptul, că există planuri de reducere a populației globale, respectiv, dacă acești giganți farmaceutici țin de careva politicieni, atunci pe agendă este pusă problema reducerii populației, adică a uciderii prin diverse boli și reformatării a celor, care încă mai trăiesc. Sau pentru ca femeile să devină infertile, pentru ca să nu dorească să nască, pentru ca psihica lor să suporte diverse tulburări, etc.

O ecluză deschisă pentru nimicirea copiilor

Apropo despre nașteri și avorturi. Acum o lună, OMS a atras atenția publicului cu scandaloasa declarație privind avorturile – este interzisă orice restricție privind întreruperea sarcinii, inclusiv interdicția de a pune presiuni pe femeia însărcinată pentru ca ea să păstreze fătul, adică nu e voie să convingi pe cineva să nu avorteze.

– Întreruperea sarcinii este permisă la orice termen, în caz contrar asta va însemna o restricționare a drepturilor femeilor, – a explicat A.Mașcova. – Este o ecluză deschisă pentru nimicirea copiilor prin intermediul avorturilor. Pentru a înțelege ce înseamnă întreruperea sarcinii la orice termen, acum în mai multe state din SUA se discută despre aceea, că copiii pot fi uciși și peste șapte zile după naștere. Cu privire la drepturile femeilor, OMS sprijină activ feminismul radical, legalizarea narcomaniei și a prostituției în țările unde acestea-s interzise sau limitate. Una dintre cele știrile devenite cunoscute recent – că OMS era la curent cu faptul că în SUA există un laborator biologic, care lucrează cu agenți patogeni periculoși. Ei, și evident -pandemia. Deciziile luate de OMS în perioada pandemiei COVID-19, erau impuse țărilor.

Cum crima a devenit tulburare

Alexandra Mașcova spune că funcționarii preiau inconștient și implementează în viață programele și inițiativele OMS, finanțată în mare parte de SUA, Bill Gates și Fondul Soros.

– Să vedem ce fac aceste finanțe la OMS. Tema pandemiei și faptul că OMS era conștientă de ea nici nu merită discutată, dat fiind că putem găsi foarte multe materiale, – zice А. Mașcova. – Ce altceva mai propune OMS? Programul de educație sexuală a copiilor. Chiar de la naștere. În programele OMS copilul este fixat ca obiect sexual, subiect. Viața lui a început în clipa nașterii sale. Conform acestor programe, copiii de la 4 ani încep să fie învățați să masturbeze, la 9 ani ei trebuie să cunoască ceva despre avorturi, firește și despre homosexualitate, transgenderi, contracepție, sexul protejat. În general, are loc radicalizarea ideologiei LGBT, și noi trecem lin la ICD -11, pentru că acolo se vorbește nu numai de LGB, dar și despre pedofilie, transgenderi, schimbarea sexului și multe alte chestiuni. Conform noii clasificări, din categoria cimelor grave, a patologiei severe, pedofilia este trecută în categoria tulburărilor. În noua versiune a clasificării bolilor, ea este numită tulburare pedofilă. Dacă pedofilul nu suferă din cauza că simte o atare atracție, tratamentul lui este interzis. Și dacă copilul a acceptat relația benevol, acțiunile pedofilului nu mai pot fi apreciate ca infracțiune. Acum istoria pedofiliei parcurge aceeași cale, pe care anterior a parcurs-o istoria LGBT. Ieri noi îi consideram oameni bolnavi pe homosexuali și eforturile noastre aveau scopul să protejeze societatea de ei, acum aceasta este o normă și deci ei au drepturi, superioritate, acum nu-i putem atinge – doar să-i lăudăm Și transsexualitatea nu mai este o boală, ci un fenomen normal, de aceea orice dorință de a schimba sexul trebuie îndeplinită imediat și întocmai, fără a încerca să lecuiești omul sau să lași decizia pentru altă dată.

Nu mai există transsexualitate – acum avem noțiunea «nepotrivire de gen». Și această «nepotrivire de gen» nu face parte din grupul tulburărilor psihice și comportamentale, ea este trecută la stările ce țin de sănătatea sexuală. Dr. Leil Say, expert OMS, a explicat pentru mass-media că această schimbare a fost introdusă nu numai din cauza presiunilor puse de activiștii mișcării LGBT, dar și pentru că în cazul acestei stări lipsesc semnele unei tulburări psihice.

Conform ICD-11, nici hermafroditismul nu face parte din tulburările psihice. Acum starea în care omul are un sistem sexual atipic, se numește deviație în formarea sexului.

Cu privire la alte modificări. ICD-11 nu mai conține divizarea tulburărilor de personalitate în narcisice, schizoide și altele, ele fiind unite într-un singur grup. Dar în interiorul grupului este prevăzută divizarea lor în funcție de severitatea evoluției bolii și trăsăturile personale pronunțate , ceea ce parțial se intersectează cu ICD-10.

Printre inovații mai este și tulburarea de joc, asociată cu dependența de jocurile video (diagnoza dată este stabilită în caz că omul este total absorbit de jocurile video – nu mai controlează timpul, ignoră alte sfere ale vieții, nu se indispune dacă în familie apar probleme din cauza pasiunii sale); acumulare patologică (omul acumulează tot felul de obiecte sau nu se poate izbăvi de cele inutile , din care cauză viața în apartament devine dificilă , uneori – periculoasă), care anterior erau considerate tulburări obsesiv-compulsive; reacție îndelungată de tristețe (durere emoțională intensă, de lungă durată, provocată de decesul unei persoane apropiate).

ICD-11 conține o așa tulburare, ca disforia integrității corpului – omul are mereu dorința puternică de a căpăta un handicap fizic (să fie lipsit de un braț, picior, să paralizeze, etc.).

Există și multe alte modificări.

În ajutor – exemplul Chinei

Corespondenta Noi.md a încercat să afle care clasificare este acceptată în Republica Moldova. Dacă încă nu s-a trecut la ICD -11, atunci cînd și în ce variantă va fi aprobat documentul?

La serviciul de presă al Ministerului sănătății ni s-a spus, că deocamdată lucrătorii medicali de la noi se conduc de ICD-10 și că discuții pe marginea noii clasificări încă nu au avut loc.

Stela Gheorghiță, coordonatoare de programe privind stările de urgență în sănătate la biroul OMS în Republica Moldova, în comentariul pentru Noi.md a confirmat, că la moment specialiștii din Moldova utilizează Clasificarea internațională a bolilor și problemelor de sănătate în redacția 10, iar despre trecerea la ICD -11 e prematur să vorbim.

– Nu-s sigură, că în anul curent Moldova va trece la utilizarea ICD -11, deoarece nu este un proces simplu, el necesită efectuarea mai multor pași, ce țin de clasificarea maladiilor, – a menționat S.Gheorghiță. OMS a recomandat țărilor-membre să se conducă de noua clasificare, însă asta nu înseamnă că această trecere trebuie făcută imediat. Repet, este un proces de durată, care trebuie pregătit. Nu-i suficientă o simplă decizie privind schimbarea formei de raportare, și în sectorul ocrotirii sănătății va începe utilizarea noilor documente. Țin să menționez, că în regiune există țări care și acum folosesc ICD -9, Republica Moldova a făcut un pas enorm prin trecerea sa la ICD -10.

Potrivit S.Gheorghiță, pentru a trece la ICD-11 e nevoie să trecem printr-o fază de pregătire profundă: este vorba și despre seminare de instruire, și despre forme noi, și despre procedura dărilor de seamă, și despre multe altele. Coordonatoarea de programe de la Biroul OMS RM a spus, că înainte de a trece la utilizarea ICD -10 documentul a fost dezbătut activ în cercurile medicale, a fost elaborat un program de studii, conform căruia au fost instruiți statisticienii medicali din instituțiile medicale, inclusiv spitalele, apoi au fost revizuite formele dărilor de seamă, după care medicii au fost instruiți cum să clasifice corect bolile, etc. Și doar după toate acestea a fost luată decizia de a trece la folosirea ICD -10. A fost nevoie de aproape un an de muncă. Iar privind trecerea la ICD-11, deocamdată termene concrete nu au fost numite.

La întrebarea dacă RM va adopta documentul în forma în care acesta este propus, sau va merge pe calea Chinei, care a examinat clasificarea punct cu punct, cu respingerea variantelor inacceptabile (spre exemplu, cu privire la psihiatrie și homosexualism), S.Gheorghiță a răspuns că Clasificarea internațională a bolilor este un aspect al statisticii medicale, și acum nimeni nu va implica politicul în această chestiune.

– Aceste momente vor fi discutate tehnic, iar după ce țara va fi gata să treacă, ele vor fi făcute publice, - a spus reprezentanta biroului OMS în Moldova. – Momentele discutabile nici nu au fost discutate încă. Deocamdată utilizăm ICD-10, toți specialiștii care trebuie să muncească în această direcție au fost instruiți acum niște ani, Moldova a trecut la formele renovate de evidență și dări de seamă privind mortalitatea, adică acolo există careva momente ce țin de calitatea datelor, însă alte aspecte nu au fost discutate.

Odată și odată, Republica Moldova va trece la noua versiune a Clasificării internaționale a bolilor, însă ce formă va avea documentul aprobat depinde totuși de situația politică din țară.

Lidia Ceban

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?