Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

5 simptome pe care nu trebuie să le ignori!

13 apr. 02:30   Sănătate
1351 0

Nu te transforma peste noapte într-o colecţionară de medicamente sau în cea mai fidelă clientă a medicului. Însă nu ignora primele simptome!

Dacă ţi-ai luxat glezna jucînd tenis n-ai ce face: trebuie să-ţi faci curaj şi să intri (timid) într-o clinică medicală; dacă ai dureri de gît te refugiezi în pat cu un ceai fierbinte, iar o banală migrenă o tratezi cu o doză mare de.. indiferenţă. Nu ignora însă acele simptome care ar trebui să-ţi ridice semne de întrebare asupra stării tale de sănătate.

1) Pofte mari

Ţi-e sete mereu şi ai mînca ceva dulce în orice moment al zilei? Fii prudentă! „E posibil ca acestea să fie primele simptome ale diabetului. O cauză ar putea fi nivelul crescut sau scăzut al zahărului din sînge. Dacă aceste episoade de foame revin obsesiv, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îţi verifici nivelul glucozei“, spune medicul generalist. Încearcă să mănînci mai des, cîte puţin. Elimină din meniu prăjiturile şi sandwichurile de la fast food şi umple frigiderul cu mîncăruri sănătoase. Este important să consumi alimente bogate în proteine precum peştele, laptele, soia.

2) O stare de leşin şi privire înceţoşată


Dacă simptomele sînt: dezorientare, confuzie sau iluzii, nu sta pe gînduri. Mergi la un control medical şi verifică nivelul zahărului din sînge! E posibil să te confrunţi cu alte simptome ale diabetului! O soluţie de moment sînt uleiurile de mentă sau de rozmarin, care au efecte de stimulare şi înviorare, restabilind funcţiile creierului şi ale inimii.

3) Pierdere sau cîştig în greutate

Dacă slăbeşti sau te îngraşi 10-15 kilograme în două luni poţi avea probleme cu glanda tiroidă (sensibilă la mulţi factori, incluzînd dieta şi stilul de viaţă). Medicul generalist explică: „În cazul în care testele arată o dereglare a glandei tiroide, există cîteva lucruri pe care le poţi face: elimină toxinele, evită alergiile alimentare sau deficienţele nutriţionale. Foloseşte suplimente care îţi protejează glanda tiroidă, precum vitaminele A şi D, seleniu, zinc şi uleiul de peşte“.

4) Nu ignora o inflamaţie care persistă de două săptămîni!

„O astfel de inflamaţie se vindecă doar la prima vedere. Anticorpii îşi fac «meseria» o perioadă. Pe urmă constaţi că infecţia apare altundeva. Trebuie să iei antibiotice şi să faci teste!“, adaugă medicul generalist. Orice afecţiune poate avea complicaţii pe termen lung. Nu ezita să apelezi şi la farmacia bunicii: încearcă ceaiul de nalbă!

5) Te simţi obosită fără motiv?

Ia în calcul o eventuală sarcină! Dacă această stare persistă timp de patru săptămîni, e cazul să-ţi faci un test. Senzaţia de oboseală apare deoarece corpul foloseşte cantităţi mai mari de energie pentru a gestiona cît mai bine dezvoltarea bebeluşului, iar nivelul progesteronului este ridicat.

19
3
4
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?