COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Scandalul din Moldova care a ieșit din culise (VIDEO)

Scandalul din Moldova care a ieșit din culise (VIDEO)

Știrea despre scandalul de la Teatrul "Cehov" din Chișinău - cel mai vestit teatru rus din Moldova, a fost transmisă de presa străină.

În special, un subiect pe această temă a realizat de postul de televiziune "MIR 24", încercînd să clarifice conflictul apărut în legătură cu faptul că un grup mic de actori, nemulțumiți de activitatea directorului Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”, Constantin Haret, a cerut demisia acestuia, dar majoritatea actorilor și colaboratorilor teatrului i-au ținut apărarea.Potrivit postului de televiziune "MIR 24", actorii Teatrului Cehov s-au împărțit în două tabere. Unii cred că sub conducerea directorului Constantine Haret teatrul a scăpat de sărăcie. Alții îl numesc hoț și creator de "suflete moarte". Însuși Haret dă asigurări că în toți cei 10 ani a fost devotat teatrului.
"Cine nu este mulțumit de faptul că în teatrul rus lucrurile au început să meargă bine? Am vopsit și am reparat fațada, am schimbat vitraliile, am schimbat peste tot ferestrele, am reacoperit scena teatrului, pentru că actorii se împiedicau, am instalat un nou sistem de încălzire în sala de spectacole", a relatat directorul Teatrului ”A.P. Cehov”, Constantin Haret.

Scandalul de la Teatrul Cehov a început cu o petiție din parte a șase persoane care s-au adresat președintelui, parlamentului, guvernului, Autorității Naționale de Integritate și altor instanțe. Dar niciuna dintre numeroasele verificări nu a confirmat vreun fapt de furt. Directorul a fost prins într-un singur lucru: în teatru activează întreaga sa familie - soția, fiul și soacra. Acest lucru a fost considerat o încălcare a legii cu privire la conflictul de interese.

"Nu vreau să jignesc și să ofensez pe nici un membru al familiei, dar vă spun cu certitudine, că în toți acești ani, reprezentanții familiei și domnul Haret a depășit atribuțiile și s-au bucurat de beneficiile de teatru mult mai mult decît ceilalți angajați", a spus actorul teatrului, Iurie Andriușcenco.
Constantin Haret a contestat în instanță decizia Autorității de Integritate. Dinastia în teatru este o tradiție, și el nu vede în acest lucru un conflictul de interese. El crede că doar prin înlăturarea sa din funcție, acest scandal nu se va termina. Timp de 10 ani, teatrului i s-a propus de mai multe ori să se mute.

"Omul care a vrut să construiască aici o clădire cu 9 etaje a spus: noi îți vom construi un teatru în altă parte. Eu i-am spus că nu este teatrul meu, este de stat și acest teren de asemenea este a statului", a subliniat Constantin Haret.

Contractul de muncă al lui Constantin Haret expiră în octombrie. Dar majoritatea angajaților teatrului solicită Ministerului Educației și Culturii să-l lase în funcție. Petiția online a fost semnată și de mai mult de o mie de spectatori.

Acest scandal, spun actorii, a încălcat secretul din spatele cortinei. Acum fanii teatrului urmăresc îndeaproape situația de conflict. Dacă a încălcat sau nu dinastia Haret legea privind conflictul de interese, va stabili instanța.

Președintele Moldovei a promis să ofere colectivului și conducerii teatrului ajutorul necesar. Igor Dodon a menționat activitatea de succes a trupei în ultimii ani, creșterea numărului de spectatori și venituri. Pentru consolidarea prieteniei dintre popoare și promovarea limbii și culturii ruse în străinătate, președintele rus Vladimir Putin l-a decorat acum patru ani pe Constantin Haret cu medalia lui Pușkin.

Anterior, președintele Moldovei, Igor Dodon, s-a întîlnit cu Constantin Haret și a discutat cu el situația creată la teatru. Igor Dodon a menționat că în ultimii ani instituția culturală activează cu succes, numărul spectatorilor a crescut semnificativ, veniturile cresc din biletele vîndute. Constantin Haret este respectat și susținut de colectiv.

Președintele a subliniat că, așa cum a promis în timpul vizitei sale recente la teatru, va oferi colectivului și conducerii tot ajutorul necesar.

Igor Dodon și-a exprimat încrederea că teatrul A. P. Cehov, cu tradițiile și arta sa teatrală, își va continua activitatea, contribuind la promovarea frumosului în Republica Moldova.

Trebuie remarcat faptul că scandalul în teatrul ”A. P. Cehov” s-a epuizat deja, iar spectatorii se întreabă deja cînd se pot întoarce din nou la teatru sub conducerea lui Constantin Haret, ce piese nou în repertoriul teatrului îi așteaptă acolo. Ei sînt, de asemenea, preocupați de situația întregului colectiv creativ al teatrului, care este forțat să nu activeze pe perioada pandemiei.

Președintele Moldovei, Igor Dodon, se află acum la Moscova. Internauții presupun că în spatele scenei se pot interesa despre situația creată în teatrul rus, al cărui director a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load