Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cine vrea să distrugă Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” (VIDEO)

3 iun. 2020,, 20:02   Societate
13446 9

Majoritatea absolută a angajaților Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”, a venit în apărarea directorului său, Artist al Poporului din Republica Moldova, Constantin Haret și a solicitat prelungirea contractului său de muncă și neadmiterea destabilizării atmosferei creative în teatrul rus de către un grup mic de angajați ai teatrului, care au organizat un conflict, discreditează autoritatea atît a teatrului, cît și a conducerii, iar toate acțiunile lor sînt îndreptate spre distrugerea teatrului Cehov.

Despre aceasta membrii colectivului Teatrului dramatic rus de stat "A. P. Cehov" au declarat în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că îl susțin pe directorul său, Constantin Haret, se opun înlăturării sale din funcție și distrugerii teatrului rus. Ei au cerut autorităților și publicului larg să ajute la clarificarea situației actuale dificile.

Directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov", Artist al Poporului Republicii Moldova, Constantin Haret, a relatat, în cadrul conferinței de presă, că Teatrul Cehov parcurge acum una dintre perioadele sale dificile. Problemele au apărut din septembrie 2019, cînd teatrul a început să fie atacat de un număr mare de controale.

"Nu am avut niciodată atîtea controale. În cadrul lor, toți încercau să descopere ceva. Verificările au fost efectuate în baza unor plîngeri despre existența cărora nu știam și am aflat recent. S-a constatat că există o plîngere oficială din partea a șase colaboratori ai teatrului, care au anumite neînțelegeri cu conducerea teatrului", a menționat Constantin Haret.

Potrivit lui, la Adunarea Generală, colectivul a încercat să le clarifice cu autorii petiției. Dar atunci ei au refuzat să vorbească. Din plîngerea lor oficială, a devenit clar că conducerea Teatrului Cehov a fost acuzată de furt, de prezența unor "suflete moarte", de cheltuirea mijloacelor pe echipament sportiv și așa mai departe. Toate controalele nu au depistat încălcări grave. Conducerea nu a adus nici un prejudiciu financiar teatrului său. Însă autoritatea națională de integritate a solicitat documentele din 2016 și a constatat, după analiza lor, unele încălcări legate de un conflict de interese.


Constantin Haret a explicat că în mediul teatral, în special în țările fostei CSI, este acceptat și chiar binevenit atunci cînd în teatru servesc dinastii. "Eu sînt membrul unei dinastii teatrale, și soția mea, de asemenea, este membru al unei astfel de dinastii, iar astăzi în teatrul nostru activează Artista Poporului, Svetlana Dmitrievna Tuz, care este soacra mea, și soția mea, Alla Tuz-Haret. Ele erau actrițe la Teatrul Cehov încă înainte de a veni eu aici ca actor", a menționat Constantin Haret.

Potrivit lui, ulterior, pe parcursul directoratului său, la teatru a fost angajat fiul său Dumitru, care a studiat la Liceul teatral, a fost student la Facultatea de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Deoarece teatrul nu a avut ocazia să primească actori vorbitori de limbă rusă, astfel încît Academia lor nu este pregătită, el, ca și alți actori tineri, a fost acceptat în trupa sa. Cu toate acestea, acest lucru a fost incriminat directorului teatrului.

Constantin Haret a spus că a contestat decizia Autorității Naționale de Integritate, iar acest caz trebuie soluționat de instanța de judecată.

Directorul Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” a spus că aceste șase persoane, care au decis să "dea o lovitură" teatrului, nu a lăsat indiferenți pe ceilalți angajați, și 96 din 115 angajați ai teatrului au scris o scrisoare colectivă cu privire la situația din teatru, pe care au transmis-o în adresa președintelui parlamentului, prim-ministrului, ministrului Educației, Culturii și Cercetării, ambasadorul Rusiei în Moldova.

Colectivul cere ajutor pentru clarificarea situației create, menționînd că toate petițiile au avut un singur scop - destabilizarea atmosferei creative în Teatrul Rus Cehov cu distrugerea lui ulterioară.

Constantin Haret a anunțat, de asemenea, că Consiliul de creație al teatrului, în baza reclamațiilor și a refuzului majorității actorilor de a juca cu petiționarii menționați, din cauza murdăriei pe care o aruncă asupra teatrului pe rețelele de socializare, din cauza unor articole la comandă care discreditează autoritatea teatrului și conducerea sa, a decis să înlocuiască trei actori, care făceau parte din "cei șase petiționari". Printre petiționari se numără fosta secretară, iluminatorul, fosta iubită a fiului directorului teatrului, precum și trei actori, printre care Iurie Andrușcenko, care joacă aproape toate rolurile principale în repertoriul teatrului.

Directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov" s-a adresat spectatorilor și prietenilor din străinătate cu rugămintea de a susține Teatrul rus din Moldova. "Vă rog să ne luați apărarea. Din păcate, lumea se află acum într-o situație dificilă din cauza pandemiei de coronavirus. Oamenii mor. Dar va fi rău dacă va muri și Teatrul Rus", a menționat el.

La rîndul său, Artistul Poporului, actorul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov", Vladimir Zavalenîi, a explicat în cadrul conferinței de presă, că există trei persoane - V. Madan, Iosif Schatz și Victor Cozacenco, care, sub acoperirea unor cuvinte mari despre artă, despre marele teatru, vor să-l înlăture pe Constantin Haret și să ocupe ei înșiși aceste funcții "fierbinți" și "grase" de director, director artistic și așa mai departe. "Cu ei nici nu poți vorbi nimic despre artă. Iar fetele care sînt cu el - sînt un fel de țapi ispășitori", a spus el.

Cu toate acestea, Artistul emerit, actorul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov", Valeriu Braga, a subliniat faptul că acești "cardinali gri" vor să obțină un singur lucru - înlăturarea prin orice mijloace din funcție de director general al teatrului rus "A. P. Cehov", a lui Constantin Haret, pentru ca în viitor să stăpînească clădirea din centrul orașului și să distrugă Teatrul rus. "Ceea ce nu vom permite!", a subliniat el.

La rîndul său, actrița aceluiași teatru, Olga Boiarkina-Kosnițer, a menționat că colectivul este, într-adevăr, ca o familie.

"Și când un membru al familiei are probleme, ei chiar cred că nu se referă și la ceilalți membri ai familiei? Ei încearcă mereu să-l prindă pe director cu acțiuni ilegale. Ei spun că el nu a avut dreptul să dea premii tuturor. Probabil... Dar atunci de ce au venit în acest caz și au luat aceste premii și apoi au scris petiții pentru asta?", a pus ea o întrebare retorică.

Olga Boiarkina-Kosnițer a recunoscut că în teatru există cazuri, cînd tinerii artiști, încercînd să-și hrănească familia, ocupă două funcții concomitent. Există un actor care în afara spectacolelor ocupă funcția de inginer de sunet.

"Aș vrea să-o întreb pe Olga Madan, în timp ce socrul ei era director și director artistic al teatrului, în ce temei a ocupat și ea aici două funcții și în ce temei a fost angajat și soțul ei Tudor, care era traducător, dar nimeni nu l-a văzut la teatru. În baza la ce prietena lui Dumitru Haret - Irina Tarasiuc, care timp de doi ani a trăit în casa lui Constantin Haret și soția sa, Ala Tuz-Haret, ea scoate acum toate rufele în public. Este corect? Ei cred că au împărțit teatrul în două părți. Ei greșesc. Teatrul este alcătuit din 115 persoane, iar ei sînt doar șase. În susținerea directorului s-au declarat și tineri artiști, și artiști ai poporului, care și-au dedicat întreaga viață teatrului. Atît generația tînără, cît și cea de mijloc, și axacalii-maeștri îl susțin pe Haret și îi îndeamnă pe toți: "Lăsați-l în pace! Grupul nostru de inițiativă și-a exprimat nedorința de a ieși pe aceeași scenă cu autorii petiției, și de acest lucru este acuzat din nou Haret, dar aici el nu are nici o vină. Aceasta este doar inițiativa artiștilor", a subliniat actrița.

Maestrul în arte, actorul Teatrului, Vladimir Kiriuhanțev, a recunoscut că în timpul activității sale s-au schimbat mai mult de zece conducători ai teatrului în funcția de director. "Nu pot spune nici un cuvînt rău despre Haret. Am spus și mai repet o dată că nici unul dintre directori nu a reușit să facă atît de multe lucruri utile, necesare și importante pentru Teatrul Cehov ca Constantin Haret", a spus actorul.

La rîndul său, Constantin Haret a precizat că legea Teatrului prevede încheierea unui contract cu directorii teatrelor pentru o perioadă de 5 ani, dar cu el personal contractul a fost încheiat doar pentru 3 ani, din motive necunoscute. În luna octombrie expiră termenul acestui contract, iar colectivul a sărit în apărarea directorul său, considerînd atacurile asupra lui drept o încercare de a obține neprelungirea contractului.

"Dacă este vorba doar de înlăturarea mea din funcția de director, sunt gata să plec măcar mîine. Pentru că nu sîntem aici din cauza salariului. Timp de 10 ani am jucat gratuit. Am comparat, salariul directorului este vcu 890 de lei mai mult decît cel al unui artist de teatru emerit. Nu sîntem aici pentru bani, ci pentru idee. Avem aici o insulă a culturii ruse, și poate că cineva nu este mulțumit de faptul că în Teatrul Rus Cehov vin mulți oameni. Personalul teatrului lucrează în principal pe entuziasm. Pentru ei, salariul este cu siguranță important, dar secundar. Este important că noi aducem lumina!", a subliniat directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat "A. P. Cehov".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?