X 
Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Detalii în scandalul de la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice

24 apr. 07:14   Societate
3762 0

Scandal la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice, după numirea în funcție a noului director.

Directorul adjunct al Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice, Natalia Reaboi, susține că a cîștigat concursul, dar nu a fost desemnată în funcție. Aceasta a declarat la Puterea a Patra, că pe data de 18 aprilie a fost informată că membrii Comisiei s-au greșit în calcularea notelor și a fost depășită de contracandidatul Octavian Savva.

„Sunt persecutată la locul de muncă. Am un dosar cu toate dovezile în acest sens, dar vreau să mă opresc la cadrele didactice care au venit în susținerea mea și au fost lipsiți de sporul de performanță, evident că și eu. Toți au întrebat de ce a fost făcut acest lucru, la care am primit răspuns că așa au fost indicațiile de sus. Îmi pare foarte rău, că nu eu am tins spre această funcție, colectivul m-a înainat.

Dacă să fie o persoană competentă, deschisă către cadrele didactice eu aș susține această persoană, dar cînd urmăresc lucruri foarte urîte ce ține de atitudinea față de angajații, acest lucru mă doare.

După ce am pus dosarul la concurs a fost o altă etapă de persecutare ce ține de delegarea unor sarcini, care nu țin de competența mea. Voiau să îmi deschidă o anchetă de serviciu precum că nu îmi exercit funcțiile stature. Timp de patru luni m-am ocupat doar de explicații. Am ajuns la momentul cînd eu plec la baie și sînt telefonată că nu sînt la locul de muncă. Am ieșit afară și a fost emis un act că nu sînt la serviciu, după aceste momente înțeleg că intențiile acestor acțiuni de intimidare la locul de muncă presupun că vor să mă concedieze prin articol doar prin faptul că am cîștigat sincer concursul.


Pe data de 18 aprilie am primit informația că s-au greșit în calcularea notelor și contracandidatul m-a depășit, respectiv trebuia să se întrunească Comisia pentru a revedea rezulatele. Membrii Comisiei au fost întruniți pentru a modifica ultima fișă de totalizare, din cîte cunoscut sînt membri care au refuzat acest lucru pentru că este ilegal. Eu pur și simplu am văzut pe site-ul Ministerului, că domnul Savva a fost desemnat cîștigător”, a declarat Reaboi.

La data de 19 aprilie, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, organizator al concursului pentru ocuparea funcţiei de director al Școlii Sportivă a Rezervelor Olimpice din Chișinău, a anunțat că cîștigătorul este Savva Octavian.

Tot în aceeași zi, Ministerul Educației a anunțat despre încălcările depistate la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice.

„În perioada ianuarie-aprilie curent, Ministerul Educației și Cercetării a efectuat un audit la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice pentru perioada 2022-2023. Misiunea de audit a examinat asigurarea respectării controlului intern managerial în cadrul instituției. În rezultatul auditului, au fost depistate mai multe abateri și nerespectări ale cadrului legal, fiind relevat un management defectuos și o serie de deficiențe semnificative în cadrul proceselor și procedurilor școlii sportive.

Raportul de audit indică administrarea necorespunzătoare a bugetului instituției, cu evidențe de casare neîntemeiată a combustibilului, organizarea ineficientă a cantonamentelor, rambursarea neîntemeiată a mijloacelor bănești, cumularea funcțiilor contrar prevederilor legale. Mai mult, s-au constatat nereguli în procedurile de achiziții publice, acordarea sporurilor de performanță și cu caracter specific în lipsa actelor ce confirmă evaluarea performanțelor angajaților.

Auditul a subliniat, de asemenea, lipsa procedurilor formalizate în gestionarea resurselor umane și în activitățile de secretariat. Evaluările Sistemului de control intern managerial (SCIM) indică faptul că SCIM în cadrul instituției auditate este unul neconform.

Avînd în vedere neregulile admise la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice, Ministerul Educației și Cercetării va informa organele de control abilitate pentru a fi demarate investigații.

Totodată, informăm că MEC va continua să realizeze misiuni de audit și în alte școli sportive din subordinea ministerului pentru a verifica corectitudinea gestionării banilor publici și a bunurilor patrimoniale.

Raportul de audit poate fi consultat aici”, se arată în comunicatul Ministerul Educației.

0
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?