X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Prodan: „Nimeni nu urmărește închiderea Teatrului „A. P. Cehov”!”

28 sep. 2022,, 12:30   Societate
2293 0

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, vine cu explicații privind reforma teatrelor din R. Moldova, menționînd că nimeni nu urmărește închiderea vreunui teatru. În timp ce unii directori s-au conformat și și-au depus demisia, participînd la concurs pentru ocuparea funcției de manager al instituțiilor teatral-concertistice, alții nu cedează.

„Conform legislației în vigoare, toți directorii teatrelor sînt numiți în funcție doar în urma unui concurs, organizat de către Ministerul Culturii.

La momentul actual, avem următoarea situație: directorii teatrelor „Luceafărul”, „Alexei Mateevici”, „Eugene Ionesco” și al IP Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină”(„Teatrul Fără Nume”) au participat și au fost numiți în funcția de directori în urma unui concurs.

Acum sînt în plină desfășurare concursurile pentru postul de director al următoarelor instituții:

Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S uliţî Roz Iurie Harmelin”, Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „JOC”.


Contractele directorilor „Sala cu Orgă”, „Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și a Teatrului Național „Mihai Eminescu” expiră pe parcursul acestei stagiuni, de aceea concursurile pentru funcția de manager al acestor instituții vor fi anunțate în perioada imediat următoare.

Directorilor ÎS Organizația Concertistică și de Impresariat „Moldova-Concert”, al Teatrului Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hașdeu” din Cahul, al Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și al Teatrului de Operă și Balet Maria Bieșu”, care ocupă această funcție prin numire, li s-a propus să se conformeze legislației în vigoare și să demisioneze pentru a participa la concurs.

Directorii a trei instituții sus-numite au scris cerere de demisie și vor avea ocazia să participe la concurs, în cadrul căruia se obligă să prezinte o viziune de dezvoltare a instituției pe perioada mandatului”, scrie Prodan pe pagina sad e Facebook.

Ministrul Culturii menționează că doar directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”, Constantin Haret, a refuzat să se conformeze legislației în vigoare.

„Ministerul Culturii l-a preavizat pe dl Haret, în baza prevederilor legislației și a Contractului individual de muncă, precum că va înceta contractul cu d-l Constantin Haret, va iniția un concurs pentru funcția de director și va invita pretendenții la această funcție, inclusiv pe d-l Haret, să participe la concurs cu viziunea sa de dezvoltare a Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov”.

Din motive neclare pentru mine, d-l Haret consideră că este deosebit de toți ceilalți colegi ai săi, directorii tuturor organizațiilor teatral-concertistice din Moldova, că Ministerul Culturii ar trebui să facă o excepție pentru dumnealui și să-l lase în funcția de director de teatru pînă în 2025, cînd urma să expire contractul actual.

Ca să obțină această poziție favorizată, dl Haret organizează proteste, își minte colegii de teatru și manipulează opinia publică, afirmînd că este concediat (repet, NU este concediat!) din motive politice, fluturînd la stînga și la dreapta fotografia sa alături de Putin, afirmînd că se urmărește scopul falimentării teatrului pentru a fi ulterior lichidat, iar în locul lui zice că știe că se va construi un centru comercial (strategic plan, avînd în vedere că, chiar alături, e Centrul Comercial „Sun Sity”).

Aceste afirmații au aceeași tangență cu realitatea ca și ipoteza că, în locul Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, se va construi o stație cosmică.

Afirm, cu toată responsabilitatea, că nimeni nu urmărește închiderea Teatrului „A. P. Cehov”!

La fel ca și toate celelalte instituții teatral-concertistice, acest teatru va activa și se va dezvolta în continuare, susținut de Guvernul Republicii Moldova și în frunte cu un director, care va ocupa această funcție asumat, în urma cîștigării unui concurs, așa cum prevede legea”, a adăugat Sergiu Prodan.

De menționat că, actorii Teatrului Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” continuă protestele în susținerea lui Constantin Haret, menționînd că prin această reformă se vrea numirea în funcția de directori de teatru a persoanelor comode Ministerului Culturii.

Reamintim că peședintele Consiliului de Administrație al Asociației Teatrului Dramatic Rus de Stat din Tbilisi A.S. Griboedova și vicepreședintele Asociației, directorul general al Teatrului-Festival „Casa Baltică” au transmis un apel scris ministrului Culturii al Moldovei, Sergiu Prodan.

Asociația lucrătorilor de teatru ruși a venit în sprijinul lui Constantin Haret cu o scrisoare, în care dă o descriere pozitivă a lui Constantin Haret, descriind numeroasele sale merite: participarea activă a Teatrului Cehov la turnee străine, festivaluri, conferințe care vizează cooperarea și dezvoltarea între lucrătorii de teatru din Moldova, Rusia și țările CSI. În opinia lor, Haret a contribuit în toate modurile la păstrarea și menținerea artei în Moldova la un nivel înalt.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий