X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

Protestatarii "cehoviști" și publicul : "Vom continua să luptăm pentru Haret"

25 sep. 2022,, 19:17 (reactualizat 25 sep. 2022,, 20:31)   Societate
1579 0

Colectivul Teatrului Rus de Stat ”A.P. Cehov” și numeroșii săi spectatori care au organizat un protest astăzi în sprijinul actualului director al teatrului, Constantin Haret, în scuarul teatrului, au spus că vor continua să lupte pentru ca Ministerul Culturii să-l lase în această funcție, pentru că fără el teatrul Cehov ar înceta să existe fizic, iar oamenii care vor veni în locul lui ar distruge teatrul și ar vinde clădirea pe care cineva o rîvnește de mult timp. În același timp, ei au declarat că sînt gata să lupte și să se bată pentru Constantin Haret, relatează Noi.md .

În discursul său la miting, directorul Teatrului Rus de Stat ”Anton Cehov”, Constantin Haret, a menționat că teatrul, care în ultimii ani a adus venituri semnificative în bugetul statului, se află acum într-o situație psihologică foarte complicată.

"Și nici măcar nu este vorba că, contractul cu mine a fost întrerupt ilegal și înainte de termen, ci despre faptul că ministrul Culturii, vorbind recent la o adunare generală a colectivului, a spus că "opinia majorității în teatru și în artă nu contează". Și mă doare că oamenii care s-au aflat în spatele meu, m-au susținut în ultimii trei ani, stau ca pe o bombă care poate exploda în orice moment", a subliniat el.

Constantin Haret a reamintit că Ministerul Culturii spune că toți directorii de teatru trebuie să treacă un concurs pentru numire. "Dar există un "dar". Cînd în 2020 am fost din nou numit în funcția de director al Teatrului Rus de Stat ”Anton Cehov”, legea prevedea atunci că directorul putea fi numit în bază de concurs sau fără. Așa am fost numit, fără concurs, și abia în 2021 această lege a fost modificată și s-a stipulat că numirea se face doar în bază de concurs. "Dar legea nu are efect retroactiv, după cum știm cu toții. De ce, atunci, este îndepărtat directorul teatrului nostru?",se întreba el.
La rândul său, actrița teatrului Cehov, Olga Boiarkina-Cosnițer, a atras atenția asupra faptului că toți vorbesc despre concurs, dar colectivul teatrului rus de stat ”A.P. Cehov”, deja cunoaște două familie de persoane care urmează să ocupe funcția de director și director artistic al teatrului.


"Ni s-a spus că și Constantin Haret poate participa la concurs. Dar el nu va face acest lucru, nu se va umili și nu va participa la acest concurs. Știți de cîte ori el ne-a spus că deja a obosit de tot. Nu doarme noaptea, este bolnav, probabil că a îmbătrînit deja de la această "viață bună". A existat un moment în care cel care urmărește acum funcția sa, s-a apropiat și i-a spus lui Haret: "Dar pentru ce tu lupți? Vinde odată această clădire, și îți va fi bine ție, și lor". Și iată acum el vrea să vină aici. Nu-l vor lăsa să intre! Luptăm pentru ca teatrul nostru să fie lăsat în pace. Ne-am săturat deja! Ajunge! Trăim în iad de cinci ani. Lasați-ne în pace! Îl vom apăra și în continuare pe Haret! Și nu ne vom liniști pînă nu ne vom atinge scopul! Să ne judecăm? Sîntem gata să luptăm și prin judecată! Să ne batem? Sîntem gata și să ne batem. Nu pricep nimic în politică, dar înțeleg că aici este un aspect politic, se vede că această clădire încurcă mult cuiva. Vom lupta. Ne vom culca sub buldozer, dacă va fi nevoie", a remarcat Olga Boiarkina-Cosnițer.

La rîndul său, actorul de teatru, regizorul Gennadi Boiarkin a subliniat că, dacă Constantin Haret va fi înlăturat, reatrul Cehov se va prăbuși. "Pentru că el nu este doar un director bun, el este o persoană minunată, provine dintr-o familie teatrală, el însuși este artist al poporului, lucrează și pe scenă și, prin urmare, cunoaște toată bucătăria noastră teatrală din interior. Știe cum să sprijine artiștii, cum funcționează toate atelierele. A făcut multe pentru teatru, inclusiv încearcă tot posibilul ca biletele să fie disponibile, iar artiștii să poată bucura cît mai mulți spectatori cu noile lor spectacole", a spus el.
Între timp, celebrul showman, maestrul de ceremonii, deținătorul titlului" Cel mai bun moderator din lume", deținătorul Ordinului de Onoare, Pavel Duganov, a spus la miting următoarele: "Vreau să spun un singur lucru, adresîndu-mă Ministerului Culturii: domnilor, nu faceți lucrurile incorect și ascultați poetul huligan, ocupați-vă mai bine de cultură și lăsați-l în pace pe Haret!".

Numeroși spectatori care protestează împotriva demiterii lui Constantin Haret au spus că nu este nevoie ca el să fie înlăturat din funcția de director, deoarece acest lucru ar fi precum ai tăia capul unui organism viu. "Ocupați-vă cu treburile voastre. Constantin Haret este susținut de colectiv și de un număr mare de cetățeni. Sperăm că la întîlnirea cu Ministrul Culturii va cîștiga bunul simț, iar Constantin Haret va rămîne în funcția sa. Dacă Haret va fi demis, teatrul Cehov, pur și simplu, va înceta să mai existe fizic", au spus cetățenii, spectatorii teatrului.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий