Dosarul fraudei bancare: Procuratura anunță noi măsuri de anchetă

Dosarul fraudei bancare: Procuratura anunță noi măsuri de anchetă

Grupul de urmărire penală care desfăşoară ancheta în dosarele fraudei bancare va fi extins, notează Noi.md.


Decizia a fost luată de către procurorul general interimar, Igor Popa, după evaluările anchetei și în urma unor discuţii purtate cu partenerii de dezvoltare. Astfel, pe lîngă procurorii anticorupţie, reprezentanţii Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale şi Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofiţeri de urmărire penală din cadrul MAI, SIS, experţi judiciari şi experţi contabili ai Băncii Naţionale şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Membrii grupului urmează să fie înlăturaţi de la alte activităţi pentru a se concentra asupra investigaţiilor.


Totodată, împreună cu EUROJUST va fi formată o echipă comună de investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe atît pe teritoriul R. Moldova, cît și pe teritoriul altor state. Grupul de anchetă va coopera inclusiv cu experţi ai partenerilor de dezvoltare, de la care au solicitat asistenţă pentru recuperarea banilor sustrași.


Pînă în prezent au fost expediate cereri de comisii rogatorii internaționale în Federaţia Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franța, Austria, Cehia, Cipru,  Elveţia, Estonia, Liechtenstein şi Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacțiilor efectuate etc.


Au fost executate în total 6 cereri de comisie rogatorie, executate parțial 5 cereri de comisie rogatorie și neexecutate 9 cereri de comisie rogatorie. Procuratura mizează pe recuperarea sumei de 13,34 miliarde lei.


Numărul cauzelor penale privind faptele infracționale de prejudiciere a „Băncii de Economii”, „Băncii Sociale” şi „Unibank” este de 197.


Valoarea sechestrelor aplicate este de aproximativ 3 miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat (la data de 15.06.2019) este de 2 276,6 mln. lei, dintre care active proprii ale băncilor -1 203,4 mln lei, iar pe titluri executorii - 1 073,2 mln lei.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load