Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce se va întîmpla cu examenele de absolvire din acest an

31 mar. 2021,, 14:04   Societate
5708 0

Șeful Direcţiei Învăţămînt General din cadrul Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că autoritățile se pregătesc pentru formularea examenelor pentru absolvenții claselor a IX-a și clasa a XII-a, iar testele ar putea să includă mai puține sarcini. Despre aceasta Valentin Crudu a vorbit pentru Sputnik Moldova.

"Noi am anunțat că ne pregătim pentru examenele de absolvire, clasa a IX-a și clasa a XII-a. Mai mult, ținînd cont că în primul semestru pînă la 1 martie am fost la ore cu prezență fizică și doar anumite clasa au fost în carantină pe perioade determinate, și ținînd cont de rapoartele venite din teritoriu, noi ne pregătim de aceste examene. Se propune ca unele materii să fie excluse din evaluarea finală pentru aceste clase. Testele vor avea mai puține sarcini și anumite teme pentru elevii absolvenții de bacalaureat să fie excluse, în special din semestrul doi al anului trecut de studii, perioada martie-mai, ar putea ca anumite teme să nu fie propuse pentru evaluare", a declarat Valentin Crudu, șeful Direcţiei Învăţămînt General din cadrul Ministerului Educației.

Totuși, dacă situația epidemiologică din țară ar putea să se înrăutățească, atunci Ministerul Educației, împreună cu alte structuri ale statului, vor analiza care cea mai optimă decizie.

"În perioadă de pandemie, prioritatea numărul unu rămîne sănătate populației. Ce va urma și cum va fi situația epidemiologică în Republica Moldova pe parcursul lunii aprilie nu știm, dar Ministerul Educației se va pronunța", a mai spus Valentin Crudu.

În același timp, fostul ministru al Educație Anatol Gremalschi a declarat că examenele de absolvire sînt necesare, indiferent de situație. Mai mult, Gremalschi spune că testele pot fi susținute de elevi cu prezența fizică în instituțiile de învățămînt, doar cu respectarea măsurilor de protecție împotriva coronavirusului.


"Criza sanitară ne-a dat viața peste cap, învățătura este o muncă, dar copiii trebuie să învețe și să susține examenele. Nu cred că ar fi o decizie corectă anularea evaluărilor. Țările dezvoltate cu tradiție în educație, au găsit soluții și pentru evaluările în condițiile de criză sanitară. Anul trecut s-a optat pentru eliberarea diplomelor, fără susținerea examenelor, și evident că elevii care nu prea învață și în acest an pot invoca diverse motive doar să li se elibereze tot așa diplome, fără a depune eforturi. Dar cum vă imaginați să eliberăm diplome de chirurgi fără examene?", a declarat Anatol Gremalschi, fostul ministru al Educației.

În prezent, sînt aproape 300 de instituții de învățămînt din țară care activează cu prezență fizică a elevilor la ore, 174 de școli în care frecventează fizic orele elevii claselor primare și absolvenții și în alte 567 de instituții, adică aproape 46% din numărul total, vin clasele primare la ore și absolvenții, doar că în capacitate de 50 la sută din numărul total de elevi. În același timp, 196 de școli sau 15,8% activează online. Reprezentanții Ministerului spune că înțeleg nemulțumirea părinților, dar lecțiile la distanță sînt unica soluție pentru a proteja profesorii și elevii de a se infecta cu COVID-19.

"Este clar că sînt anumite incomodități cu aceste lecții online, în special cînd părinții muncesc. Cu părere de rău, avem multe cadre didactice infectate cu COVUD-19, dar și care au decedat din cauza acestui virus. Din acest motiv, în zonele roșii, cum este municipiul Chișinău, s-a decis să se meargă pe această cale. Sperăm societatea să fie puțin mai responsabilă, că nu doar prin închiderea școlilor vom combate acest virus", a precizat Valentin Crudu.

Șeful Direcţiei Învăţămînt General din cadrul Ministerului Educației a mai spus că autoritățile nu examinează deocamdată decizia de a trimite elevii în vacanță, întrucît copiii vor avea o pauză în luna mai, în perioada sărbătorilor pascale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?