Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Avocații lui Chiril Lucinschi au contestat hotărîrea primei instanțe

19 apr. 2018,, 17:47   Societate
3454 2

Avocații fostului deputat Chiril Lucinschi, condamnat în dosarul fraudelor bancare, au contestat hotărîrea primei instanțe - Judecătoria Buiucani - la Curtea de Apel Chișinău. Partea apărării califică sentința pronunțată drept una ilegală, neîntemeiată și nefondată.

Recursurile au fost depuse de avocații Corina Stratan și Gheorghe Ulianovschi și, acum, odată ce dosarul va ajunge în cea de-a doua instanță națională și va fi repartizat către un complet de magistrați, va fi stabilită o ședință de judecată în acest sens.

Contactată de Realitatea.md, pentru a afla motivele care au stat la baza depunerii recursurilor, Corina Stratan a precizat că apărarea susține poziția anunțată în timpul examinării cauzei. „Considerăm sentința ilegală, neîntemeiată și nefondată. Articolul 243 din Codul Penal al Republicii Moldova (n.r. spălare de bani) presupune faptul că mijloacele bănești provin dintr-o infracțiune - care, de altfel, nu a fost identificată nici de Procuratura Anticorupție, nici de instanța de judecată. Respectiv, nu a fost identificată proveniența banilor despre care se spune că au fost spălați.

Toate probele sînt niște copii xerox ale extraselor din rulaje bancare. Noi am făcut o solicitare către Letonia în acest sens, la care am primit răspuns că autoritățile noastre nu s-au adresat niciodată pentru le fi oferite anumite date cu caracter secret, care se pot emite numai în baza unui mandat judecătoresc”, a declarat avocata.

Aceasta, deși procurorul de caz Eugen Rurac a declarat la una din ședințele de judecată că au fost expediate cereri de asistență juridică și pe adresa instanţelor din Principatul Liechtenstein, unde se află firma, care ar aparține lui Chiril Lucinschi.


Practica judiciară arată că, anterior, judecători din Moldova ar fi fost trași la răspundere pentru faptul că au emis sentințe, bazîndu-se doar pe niște copii xeroxate.

Totodată, avocata a mai menționat că, în timpul examinării cauzei, au consultat experți financiar-bancari, recunoscuți de Banca Națională a Moldovei, iar potrivit auditului acestora, nu se confirmă infracțiunea indicată de procurorul de caz în rechizitoriu.

„Mai mult, urmărirea penală este ilegală, pentru că a fost pornită la inițiativa Procuraturii Anticorupție, cînd Chiril Lucinschi era încă deputat, iar potrivit legii, pornirea urmăririi penale pe numele unui deputat poate avea loc la cererea procurorului general. Judecătoarea (n.r. Elena Cojocari) a dat dovadă de imparțialitate și ar fi trebuit să declare abținere”, a adăugat Corina Stratan.

Actualmente, Chiril Lucinschi se află sub control judiciar, aceasta pînă la pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, care este calificată drept una definitivă. Fostul deputat se declară nevinovat în continuare.

El a fost condamnat, pe data de 4 aprilie 2018, la 5 ani și șase luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 27 500 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 4 ani.

De asemenea, au fost confiscate şi trecute în proprietatea statului mai multe bunuri, care îi aparțin lui Chiril Lucinschi. Acestea ar constitui contravaloarea a 440 de mii de dolari și 278 de mii de euro, pe care fostul deputat i-ar fi spălat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?