Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ministra Justiției, despre dosarul "7 aprilie 2009"

9 apr. 09:00   Societate
2283 1

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre evenimentele din 07 aprilie 2009 și despre felul cum a fost instrumentat acest dosar.

"{...}Autoritățile noastre de pe vremea de atunci nu au fost capabile să facă față la investigarea eficientă a cazurilor. Sînt mai multe sentințe de condamnare, în jur de 25, dar foarte puține cu executare reală {...}", a spus ministra Justiției, Veronica-Mihailov Moraru, notează Noi.md cu referire la protv.

În 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că urmărirea penală pe dosarul 7 aprilie a fost reluată, dar nici pînă astăzi nimeni nu-și ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise.

"Nu am reușit să aflăm deoarece, responsabilii de la PCCOCS nu au răspuns încă la solicitarea noastră. Un singur polițist, fugar și căutat de Interpol, Ion Perju, a fost condamnat la închisoare, iar pe rolul instanțelor naționale se mai află dosarul lui Iacob Gumeniță, care atunci era vicecomisar de Chișinău. El fiind judecat pentru exces de putere și pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009", a precizat ministra.

Potrivit acesteia, Republica Moldova a plătit, pînă acum, aproape cinci milioane de lei, pentru inacțiunile organelor de drept în urma evenimentelor din 7 aprilie, după ce tinerii maltratați și judecați în comisariatele de poliție și-au găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

1
5
0
1
43

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?